24 februari 2007

Even installeren

Gisteren heb ik voor mijn vrouw een nieuw notebook gekocht.
Haar 3 jaar oude Dell werd steeds trager en ik had geen zin om daar nog veel tijd aan te besteden. Zij gebruikt haar notebook vrijwel uitsluitend voor e-mail, Word, een beetje Excel, internet, af en toe een sudoku en verder om via een remote verbinding te werken op haar systeem op school.
Een simpel notebook volstaat dus en mijn oog was al gevallen op de Acer Aspire 5051AWXMi, zowel te koop bij Norrod als bij Dynabyte voor € 599. Toevallig had Office Centre hem nu in de aanbieding voor maar € 534,31!
Dus gauw opgehaald met het idee: aanzetten, Office installeren en we kunnen weer 3 jaar vooruit. Nou, dat pakt dan toch even wat anders uit...

Ik geloof dat ik in totaal toch wel een uur of 4 aan het installeren ben geweest. Acer levert alles heel keurig "voorgeïnstalleerd" mee op de harde schijf. Sterker nog, er zit niet één schijfje in de verpakking. Het maken van een backup voor eventueel systeemherstel wordt aan je eigen verantwoordelijkheid overgelaten. Na het installeren van Windows ben ik eerst maar even bij Windows Update langsgegeaan, waar ik gelijk 77 updates moest binnenhalen! Verder wilde ik natuurlijk ook Explorer 7, de nieuwe Mediaplayer en messenger hebben. Ook de meegeleverde virusscanner wilde natuurlijk de laatste updates binnenhalen. Het valt toch iedere keer weer tegen hoeveel dit allemaal in beslag neemt. Hetzelfde verhaal daarna natuurlijk voor het Office pakket met alle toeters en bellen.
Maar het is een mooi klein en licht systeempje waar ze vast een hoop plezier aan zal beleven!

Een mooie vergelijking
Wel leuk dat ik al deze stappen nu net weer eens met een Windows systeem achter de rug heb, want maandag of dinsdag komt mijn 13-inch MacBook (wit) - 2,0-GHz Intel Core 2 Duo!!!
Ja, ik heb er dus een besteld en ik ben heel benieuwd hoe snel ik daarmee van start kan gaan. Apple is volledig nieuw voor mij en ik heb dus geen idee wat ik mag verwachten wanneer het gaat om uitpakken, installeren, configureren enz. Ik houd jullie zeker op de hoogte van m'n ervaringen...

7 opmerkingen:

 1. Als ik je een tip mag geven: neem de tijd voor het uitpakken! Dat is iets waar je nog vaak aan terug zult denken :)

  Verder hoeft je het OS niet te installeren. Alleen je naam, adres etc. invullen en je kunt aan de slag! Ook wacht ik met spanning af op de RSS feed van jouw podcast. Die zou er bij aanschaf van een Mac komen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als bijzonder gelukkige macgebruiker kan ik zeggen aanzetten en gaan... niets uren prutsen en installeren :)

  veel plezier ermee!

  moqub

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Willem,
  Maak je daarover geen zorgen: een mac haal je uit de doos, je zet 'm aan en je kunt gewoon aan de slag. Niet met installeren, maar met ontdekken hoe plezierig een mac werkt!
  Sinds september heb ik een iMac, en ik verbaas me nog iedere dag. Over de simpelheid en het gemak welteverstaan :-)))
  Veel plezier ermee!

  Florina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt hier wel te gaan om de boodschappen voor bij een kruidenier. Notebookje hier, appeltje daar :-)

  Maar hoe gek het ook klinkt. Ik ben nog steeds tevreden met mijn 4 jaar oude Aldi Medion. Bijna antiek natuurlijk maar heeft me nog nooit in de steek gelaten. Xp trouwens ook niet.

  Ook wel eens leuk om te horen toch? Het is dat ik nieuwe games niet meer goed kan draaien, dat gaat me binnenkort nekken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "... ik heb dus geen idee wat ik mag verwachten wanneer het gaat om uitpakken, installeren, configureren enz."

  Apple zal je verrassen Willem:
  1. Uitpakken
  2. Voedingsadapter aansluiten
  3. Openklappen
  4. Verder verklap ik niks

  We lezen het maandag of dinsdag (ik denk ... wat zal ik zeggen ... een minuutje of tien nadat je met uipakken bent begonnen en) nadat je van je verbazing bent bijgekomen ongetwijfeld hier. :-)

  Geniet van dat moment, want de eerstvolgende keer dat je DAT weer mee maakt is als je de volgende Mac aanschaft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bericht voor de vrouw van Willem
  Waarom laat je je man een computer voor je kopen en waarom laat je hem er vervolgens 4 uur mee spelen.

  geef hem dat mooie kleine en lichte systeempje terug, wens hem er veel plezier mee en pak zelf die MacBook uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Annemie Mateusen27 februari, 2007 10:34

  Als Mac gebruiker vanaf eind jaren 80 ben ik benieuwd wat jouw ervaringen met mac zullen zijn.
  Enkele zeer nuttige websites voor switchers (misschien ken je ze al)
  http://www.macmiep.nl/
  http://www.apple.com/support/switch101/
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen