01 februari 2007

Willem, hoe heb jij dat gedaan?

Het is toch wat. Kom ik de laatste dagen al nauwelijks aan m'n eigen berichten toe, krijg ik ook nog vragen toegespeeld. Niet direct, nee Hans gaat er gewoon van uit dat ik wel op zijn weblog kom en zal reageren. En ik ben nog zo gek ook, maar dan wel hier:-)
Niet dat ik het ultieme antwoord weet of het zelf zo goed gedaan heb.
Laat ik eerst even de vraag herhalen voor iedereen die niet Hans on Experience in z'n lijstje heeft staan:

Hoe zorg je ervoor dat een webpagina er op een PDA goed uit ziet?

Volgens mij zijn er verschillende oplossingen, waaronder met Javascript, maar het kan ook door per "media" in de heading van je pagina een apart stylesheet bestand te definiëren.

Dat kan er dan zo uitzien:
<LINK rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" href="../stylesheet/screen.css">
<LINK rel="stylesheet" type="text/css" media="handheld" href="../stylesheet/handheld.css">
<LINK rel="stylesheet" type="text/css" media="print" href="../stylesheet/print.css">

Je ziet dus dat je ook voor uitvoer naar de printer de pagina apart kan vormgeven, bijv. alles in zwart/wit en zonder plaatjes.

Veel belangrijker echter is dat je de pagina vervolgens heel nauwkeurig vormgeeft waarbij je heel uitbundig gebruikmaakt van CSS. Eigenlijk moet je bijvoorbeeld helemaal geen tabellen meer gebruiken, maar alles via <div> tags. Als je dat heel consequent doet en de gebruikte div tags in de verschillende stylesheets voor de verschillende media goed definieert kun je op die manier weergave voor een PDA optimaliseren. Dat kan een behoorlijke klus zijn wil ik je verzekeren. Het kan daarom verstandig zijn om eens goed in de broncode te neuzen van sites die dit al wel goed voor elkaar hebben.
Steeds meer zie ik dat breedtes van kolommen niet meer in pixels worden gedefinieerd, maar in procenten. Hoe een pagina er dan uitziet op zo'n mooie nieuwe widescreen monitor wil ik niet eens weten.
Maar al die sites, die bewust zijn gebouwd voor 800X600 monitoren en in een hogere resolutie heel veel wit laten zien, dat is ook niet mooi meer. Je kunt zo ver gaan dat je via Javascript de monitor van de bezoeker aftast en een daarop aaangepaste stylesheet aanbiedt. Mij gaat dat allemaal veel te ver. Ik richt me maar op de inhoud. Maar het kan allemaal Hans!
Ook zul je moeten testen hoe de code zich gedraagt in bijv. Explorer, Firefox en op een Apple.
Maar ik hoop eerlijk gezegd dat Hans nog reacties van anderen krijgt, want ik heb het gevoel dat ik hier helemaal niet genoeg van af weet.

1 opmerking:

 1. En daarom reageer ik maar hier ;-)
  Want ik lees jou ook dagelijks.
  Ja ik kon me vaag iets herinneren dat je er eens wat over had geschreven. En dit helpt me in ieder geval al op weg.
  Bedankt!
  Mooi toch hè dat jij al zo snel weet dat ik iets aan je vraag zonder dat ik het aan je vraag. Geconnect zijn heet dat of zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen