29 maart 2007

De voors en tegens van Slideshare

Wow!ter vraagt me waarom ik m'n presentatie niet op SlideShare heb gezet. Nu had ik dat wel gedaan, maar ik was er niet helemaal tevreden over. Als onervaren PowerPoint gebruiker heb ik er bij deze presentatie voor gekozen om binnen één slide eerst tekst te tonen en er dan een plaatje overheen te laten schuiven. (een beeld zegt meer dan...)
SlideShare laat in zo'n geval alleen de laatste laag zien waarmee de tekst wegvalt en mensen die het verhaal er niet bij krijgen dus absoluut niet snappen waarom ze dat plaatje te zien krijgen.

Verder is SlideShare natuurlijk als een soort PDF. Je kunt het bekijken, maar verder niet. Als je beschikt over de oorspronkelijke presentatie zou je die met wat aanpassingen eventueel kunnen hergebruiken. Nu heb ik verzuimd een pagina op te nemen met richtlijnen over het gebruik, maar ik ben zelf heel simpel (en waarschijnlijk heel naïef) in dat soort zaken: wat ik op het net zet deel ik DUS met anderen en mag wat mij betreft PER DEFINITIE hergebruikt worden! Soms zet ik bij materiaal dat ik op verzoek aan mensen aanlever: bronvermelding is aardig.
Als ze het dan niet doen zegt dat meer over hen en weet ik voor een volgende keer genoeg.

Zoals gezegd doe ik dus weinig met PowerPoint en werk normaal gesproken veel liever live met webapplicaties. Met 200 mensen in de zaal leek het me nu echter wel slim om een presentatie als leidraad te hebben. Het voorkomt dat je te snel door zaken heenloopt of dat je dingen vergeet of overslaat. Het dwingt je om je verhaal goed voor te bereiden en uit te werken. Denk dat ik het voor grotere groepen dus toch wel vaker ga doen.

Toch houd ik wel van de spanning van "live" presentaties. Afgelopen dinsdag had ik met de usb stick voor de veilige weg kunnen kiezen en het exemplaar kunnen gebruiken dat ik bij me had. Ik koos er echter voor er eentje vers aangeleverd uit de doos te halen, juist om te demonstreren dat het "right out of the box" werkt. Dat ging dus fout omdat de bestandden verkeerd op de stick geplaatst bleken te zijn. Aan de andere kant was ik blij dat ik er zo achterkwam omdat anders 200 mensen 's avonds de ervaring hadden gehad dat het "toch niet" werkte!
Achteraf had ik het simpelweg een niveau hoger slepen van alle bestanden natuurlijk ook gelijk kunnen doen. Door de spanning van het moment greep ik terug op m'n eigen exemplaar...

Een laatste nadeel van SlideShare is dat IE volledig vastloopt op het moment dat ik de embedded code in HTML mode in m'n Blogger editor plak en daarna overschakel naar de compose mode. Zo heb ik dit bericht ook 2X kunnen tikken omdat me dat nu weer overkwam...
Maar op speciaal verzoek is hier dan toch de SlideShare versie van mijn presentatie

Wil je de beelden erbij zien, klik dan hier.

1 opmerking:

 1. Hoi Willem,
  Ik ben het met je eens dat de slide overgangen niet mooi overkomen in Slideshare.
  Over het hergebruik van je PPT heb ik nooit echt nagedacht. Ik sta dat soort dingen ook toe onder CC2.5, maar richt mijn presentaties daar niet op in.
  Wel vind ik de embedded presentatie in je blog, wel meer uitnodigen om er naar te kijken, dan een link.
  Dat je in IE -zucht- vastloopt had ik tot nu toe niet ervaren.
  Wel aardig om er op te wijzen dat de jongens van de KRO in eerste instantie hun presentatie op Flickr hadden gezet (ook een mogelijkheid), maar nu ook op Slideshare zijn overgestapt.

  groet
  Wouter

  BeantwoordenVerwijderen