29 maart 2007

Even snel je eigen backchannel

Getriggerd door het succes van de afgelopen dinsdag ben ik even wat verder gaan kijken naar verschillende chatmogelijkheden.
Het backchannel van Pierre werkt via Freenode.net, maar voor zover ik dat uit de documentatie kan halen moet je daar de nodige formulieren invullen om een eigen kanaal te kunnen starten. Voordeel daarvan zal zijn dat je meer mogelijkheden hebt om een en ander te configureren en dat het betrouwbaar(der) is. Wil je even snel een backchannel realiseren dan kan dat ook via bijvoorbeeld centralchat.net
Dat ziet er dan uit zoals hieronder. Probeer maar uit!
Klik op hieronder om te beginnen!
You do not have a java enabled web browser
Ik heb geen idee wat de eventuele risico's zijn en hoor dat dan ook graag van mensen met meer ervaring op dit gebied.
Hoef je niet perse een echte IRC chat, maar wil je gewoon een chatbox beschikbaar stellen, dan kan je ook denken aan een java applicatie die werkt op een PHP server.
Een voorbeeld daarvan zie je hier en heb ik gevonden op: Morevil.com
Een andere grappige optie vind je op Gabbly.com. Door simpelweg http://gabbly.com voor een bestaande url te zetten creëer je voor iedereen die langs die url de site bezoekt een chatbox op de betreffende pagina! Klik maar op: http://gabbly.com/www.trendmatcher.nl/ en je ziet wat ik bedoel. Het ziet er heel speels uit en is meer leuk dan functioneel, maar zou voor een pagina op een (basis)schoolsite een aardige toevoeging kunnen zijn.

1 opmerking:

 1. Hallo Willem,
  Ik heb net even zelf getest en kan met het programmatje dat Pierre gebruikt gewoon inloggen op freenode en een kanaal aan maken (voorbeeld)

  Ik weet niet hoe streng ze hier op het freednode netwerk zijn. Maar als het op het freenode netwerk niet is toegestaan, dan kun je idd uitwijken naar een andere server zoals centralchat.

  Een nadeel zou de beschikbaarheid / betrouwbaarheid kunnen zijn. Maar als je via een JAVA aplet op je website werkt, dan is dit probleem ook op te vangen door bij problemen uit te wijken naar een andere server (is dan een kwestie van de gegevens in het HTML bestand aan te passen).Hier hoeven de gebruikers niets van te merken.

  De wat geavanceerdere functies van IRC zijn volgens mij vooral interessant als je het kanaal wat langer open wilt houden of vaker wilt gebruiken en vervelende mensen buiten wilt houden. Bij de andere functies vraag ik me af of je deze daadwerkelijk veel zult gaan gebruiken als je het kanaal alleen als backchannel inzet (maar misschien dat het tegendeel blijkt als kanalen vaker ingezet gaan worden).

  Als je overigens eens wilt ervaren hoe IRC servers tijdens grote evenementen ingezet (kunnen) worden. Moet je even het derde weekend van oktober vast in je agenda zetten. Tijdens dit weekend wordt er door Scoutinggroepen over de hele wereld een Jamboree op het Internet (JOTI) gehouden. Een groot deel van de communicatie tijdens dit weekend loopt via een speciaal IRC-netwerk wat voor en door Scouts onderhouden word.

  BeantwoordenVerwijderen