01 maart 2007

Internetvaardigheden

Webber in aktieAf en toe knutsel ik ook nog wat websites in elkaar, zoals de site voor het Bordercollie Trainingscentrum in Odoorn, natuurlijk omdat ik zelf ook zo'n prachtige hond heb.
Ieder jaar worden er op de heide in Exloo wedstrijden georganiseerd waar maar een beperkt aantal deelnemers aan mee kan doen. Per 1 maart kunnen de "handlers" zich via de website aanmelden. Nu staan herders er niet om bekend dat ze veel achter de computer zitten. Ze staan liever met hun schapen in het veld, en gelijk hebben ze!
Traditioneel maak ik de aanmeldknop precies om 0.00 uur beschikbaar op de website. Toen ik een half uur later in de database keek bleek dat zich al 30 mensen aangemeld hadden, terwijl er maar plek is voor 25!

Als het er maar toe doet!
Het deed me opeens denken aan het team van een basisschool dat nauwelijks te bewegen was tot enige internet activiteit. Zo werd het beschikbaar gestelde webmail niet of nauwelijks gebruikt.
"E-mail ophalen? Thuis? Voor school? We hebben wel wat anders te doen!"

Totdat afgelopen kerst het kerstpakket beschikbaar kwam in de vorm van een tegoedbon die via een internetsite ingewisseld kon worden voor een cadeau naar keuze.
De volgende dag vertelde iedereen vol trots in de docentenkamer wat ze gekozen hadden en hoe ze het gedaan hadden! De ICT coördinator mocht het tandenknarsend aanhoren...

Is het niet zo dat velen van ons zich koesteren in: "moeten we dat ook nog leren" en "dat houden we allemaal niet meer bij"?
Over een half jaar haalt mijn zoon (hopelijk) zijn rijbewijs. Stel je voor dat de rij-instructeur zou zeggen: "Meneer, ik leer ze gewoon dat rechts altijd voorrang heeft. Al die nieuwe verkeersregels... dat houd ik niet meer bij". Je zou toch gelijk een andere rijschool kiezen?
Geldt voor het onderwijs niet precies hetzelfde? De vraag is wat mij betreft niet of we meewillen, we moeten gewoon!

Maar als je eens geen zin hebt om achter die computer te zitten, ga dan vooral naar zo'n demonstratie op de heide in Exloo. Het is prachtig om te zien!

1 opmerking: