11 maart 2007

Uitpakparty

Eindelijk, na toch nog een paar uurtjes in de tuin, was het vandaag zover en zit ik nu al een paar uur achter m'n nieuwe Macbook!
Het uitpakken alleen al was een genot: zelfs de verpakking is mooi. Na het aanzetten was ik binnen 10 minuten "up and running". Er moesten nog wel een paar updates binnengehaald worden, maar dat staat niet in verhouding tot wat ik 2 weken geleden meemaakte toen ik een nieuw notebook onder Windows moest installeren.
Het toetsenbord werkt prettig en het trackpad ook. Wel mis ik dat ik daar niet op kan klikken. Je moet gebruikmaken van de trackpadknop. Het klinkt misschien raar, maar ik mis de rechtermuisknop. In het begin zat ik telkens op de rechterhelft van de trackpadknop te klikken om te bemerken dat dat echt niet helpt. Wel grappig is het scrollen door met 2 vingers over het trackpad te gaan.
Een minpuntje: Het design is prachtig, maar daarmee zijn wel concessies gedaan aan de ergonomie. Ik heb echt last van de muis van m'n rechterhand en m'n pols omdat de onderrand van het notebook gewoon scherp is. Ik heb de neiging een Davidschaafje te pakken en die rand af te ronden. Waarom is de boven- en onderkant mooi afgerond, maar juist daar waar je je hand of je pols hebt liggen niet? Ik vind het echt storend, maar zal daar na verloop van tijd wel eelt krijgen en daardoor minder last (hoop ik).
Voor de rest werkt alles perfect en snel. Safari vond ik maar niks, dus heb ik snel Firefox gedownload. Het downloaden en vervolgens installeren van programma's is iets waar ik me nog in moet verdiepen. Snap nog niet helemaal waar alles nu precies terechtkomt...
Gelijk ook maar Twitteriffic geinstalleerd, een klein programma'tje dat je berichten en die van je vrienden op Twitter laat zien en waarmee je ook snel berichten kunt plaatsen. (Overigens is er voor Windows gebruikers Twitteroo, dat hetzelfde doet. Ik denk dus dat ik Twitter maar weer boven in de zijbalk van m'n sjabloon zet en regelmatig kleine berichtjes plaats.)
Heel veel andere dingen zal ik nog moeten uitzoeken, kleine zaken zoals speciale leestekens, maar ook welke HTML editor ik u moet gaan gebruiken, bijv. om mij Blogger sjabloon aan te passen. Natuurlijk ook gelijk iChat gestart om erachter te komen dat ik daar nog weinig vrienden heb:-)
Het eerstvolgende dat ik nu wil gaan doen is mijn videocamera aansluiten. Daar heb ik hem tenslotte voor aangeschaft!
Standaard lettertype vind ik best klein. Ook lijkt er sprake van een soort van cleartype, iets dat ik in IE7 juist heb uitgezet omdat ik het gevoel had dat ik er zere ogen van kreeg.
Ik wil hier nu echter nog niks over zeggen. Eerst maar eens een echte duurtest en kijken welke dingen me dan opvallen.

10 opmerkingen:

 1. Klikken met het trackpad is aan te zetten in de systeemvoorkeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Speciale leestekens?
  De ´(alt e) en ¨(alt u) gebruik je het meest, denk ik. Deze toetsencombi mis ik tenminste het meest op windozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Annemie Mateusen11 maart, 2007 20:29

  Wij gebruiken thuis meestal een muis bij de laptop, de mighty mouse van Mac is een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi,

  deze pagina is heel handig. Rechtermuisknop.. die mis je over een poosje echt niet meer :)

  Moqub

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75459 deze dus

  M.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Willem,

  De 'scherpe rand-klacht' heb ik vaker gehoord. Jammer en dom van de ontwerpers vind ik.

  Mighty Mouse ( http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/wa/RSLID?mco=6C04E07A&nplm=MA086LL%2FA ) is een gouden tip! Eerst even wennen en daarna wil je eigenlijk niet anders meer. De mighty mouse heeft ook een rechter-muisknop (en nog een paar andere).

  Schroom niet om mij te mailen/skypen zodat ik je tips en hits kan geven. Ik heb alles natuurlijk ook uit moeten vlooien en denk dat ik inmiddels wel een paar bruikbare antwoorden op je vragen heb.
  Meestal is de software die je zoekt als freeware beschikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog een tip: http://www.miniguidez.com/macosx/keystrokesguide/index.html :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op MacOSX.nl is een forumonderdeel speciaal gewijd aan vragen van switchers. Hier zijn veel antwoorden te vinden op vragen en problemen die switchers tegenkomen.

  http://forum.macosx.nl/viewforum.php?f=25

  Lucas

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Annemie Mateusen12 maart, 2007 23:12

  Ik ben al lang geabonneerd op Mac-tips. Bij de Mac-tip van vandaag stond deze oproep:
  Ken je mensen die wèl een Macintosh hebben, maar geen abonnee zijn op de Mac-tips, wijs ze dan op de mogelijkheid om elke werkdag een Mac-tip per e-mail te ontvangen. Ze kunnen zich opgeven op de webpagina http://www.mac13.nl/mac-tips/aankondiging.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor in je menubalk, enzo:

  http://menu.jeweledplatypus.org/

  via: www.macsox.nl

  BeantwoordenVerwijderen