16 april 2007

Wikipedia journalistiek

Wel triest dat ik via de Virginia Tech shootings al voordat ik er iets over gezien heb op tv al een speciaal daarvoor opgezette pagina aantref op Wikipedia. Maar tegelijkertijd heel fascinerend.
Naast de "gewone"pagina, die aangemerkt wordt als current event blijkt er ook een speciale wikinews pagina te zijn, en dat is helemaal nieuw voor mij.

Op die pagina weer een verwijzing naar een IRC channel dat aan dit voorval gewijd is. Die ben ik nu al een tijd aan het volgen en haal daar url's naar (amateur) (video) beelden binnen die ik nog niet zie op CNN.com.
Doorklikkend zie ik dat er ook een Nederlandstalige Wikinews is en zelfs die bericht al over de gebeurtenissen in Amerika!
"Wikinews is een free content nieuwsbron. Wikinews is een wiki en staat iedereen toe nieuws te schrijven over een scala van onderwerpen. Het is een project van de Wikimedia Foundation, gestart in november 2004. De missie van Wikinews is om een diverse omgeving te creëren waar burgerjournalisten onafhankelijk nieuws kunnen verslaan over een breed scale aan huidige gebeurtenissen."
Vanavond heb ik duidelijk kunnen volgen hoe dat werkt...

1 opmerking:

  1. Dat is toevallig,
    Ik las net al in 2 Amerikaanse weblogs over hoe tragisch de bloggers de gebeurtenis vonden en dat zij de ontwikkelingen via wikipedia aan het volgen waren. Ik vroeg me al af wie als eerste een Nederlands bericht hieraan zou wijden ;)

    Wel een interessante journalistieke ontwikkeling overigens. Ik ben benieuwd hoe hier op de opleidingen journalistiek mee om word gegaan. Zou dit misschien ook door organisaties in gezet kunnen worden als PR middel? B.v. ipv bloggers op een congres een wikinieuwssite voor congressen.

    BeantwoordenVerwijderen