16 mei 2007

Het laatste ROC nieuws

Afgelopen weekend is http://www.rocnieuws.nl gelanceerd.

Op deze nieuwe website wordt het totale nieuwsoverzicht van alle Regionale Opleidingen Centra (ROC’s) in Nederland verzameld aangeboden. In het sterk veranderende onderwijs biedt ROCnieuws.nl daarmee een interessant totaaloverzicht voor met name docenten en onderwijskundigen.

Nieuwsgierig als ik was naar de manier waarop het nieuws dan wel verzameld wordt heb ik contact opgenomen met de initiatiefnemers en werd enthousiast te woord gestaan door Jeroen Bakker, werkzaam voor Paragin E-learning.
Jeroen verzekerde mij dat het hier gaat om een "non-profit en onpartijdig" initiatief, mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met de stichting OWEN. De ROC's hebben geen invloed op de plaats waar en de hoeveelheid nieuws die geplaatst wordt. Ook zal de site geen reclame bevatten.
Jeroen vertelde me dat van de 42 ROC's die ze volgen er nog maar 6 (!) zijn die RSS feeds aanbieden met nieuws. Ze moesten dus een andere methode ontwikkelen om het nieuws toch geautomatiseerd binnen te krijgen en dat doen ze door een zelf ontwikkelde spider los te laten op de verschillende websites. Deze spider herkent terugkerende patronen in de sites en trekt op basis daarvan het nieuws eruit. De ROC's hebben een en ander dus zelf in de hand: hoe beter zij het nieuws aanbieden, des te makkelijker en vollediger ROCnieuws het eruit zal weten te halen.
Dezelfde techniek passen ze al toe op de site recensies.nl
Uiteraard kun je via RSS een abonnement nemen op de site zodat je vanaf nu al het ROC nieuws van ieder ROC in Nederland kunt volgen (voor zover dat wordt aangeboden).

Gelukkig biedt "mijn" ROC al wel een RSS feed aan voor de nieuwsberichten, maar andere mogen dit gerust zien als een extra uitdaging om daar toch eens serieus werk van te maken!

Al met al een leuk initiatief en ik wens ze dan ook alle succes toe.
Het komt heel anders over dan bijvoorbeeld ROC.nl, dat zich presenteert als stichting, maar waar je als ROC voor iedere extra dienst behoorlijk moet betalen.
Wel heb ik hen het advies gegeven nog een ander domein erbij te nemen zodat ze ook de AOC's in hun nieuwsvoorziening kunnen meenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten