25 juni 2007

Primeur op Trendmatcher, luister maar!

browse aloudIk weet het natuurlijk niet zeker, maar denk te kunnen zeggen dat dit het eerste Nederlandstalige weblog is die nu de mogelijkheid biedt om je de tekst te laten voorlezen! Gisteren heb ik een verzoekje gestuurd naar Browse Aloud met de vraag of ze ook mijn site wilden activeren, en tot m'n verrassing was dat vanmorgen al gebeurd. Ik hoefde daar geen enkele code voor toe te voegen aan mijn pagina's, het werkt gewoon. Wel moet je natuurlijk de benodigde software gedownload hebben vanaf Browse Aloud.
Vond ik het gisteren nog lastig dat er maar één zin tegelijk wordt voorgelezen, vanmorgen kwam ik er in de advanced settings achter dat je de tool ook gewoon kunt laten doorlezen. Daarnaast zag ik ook nog dat je de voorgelezen tekst in het groot bovenin je scherm weergegeven kunt krijgen. Zo kun je mijn teksten dus gaan play-backen of karaoke spelen:-) Klik op het plaatje voor een screendump.

Omdat ik voor morgenavond ook Ustream wil testen heb ik daarnet een opname gemaakt terwijl ik Browse Aloud op m'n weblog uittest. Dat vraagt wel erg veel van m'n notebook, dus verloopt niet helemaal vlekkeloos, maar geeft wel een beeld. Zo hoorde ik ook dat ik het geluidsniveau in Ustream een eind terug zal moeten zetten, want dat is volledig overstuurd.
Luisterend naaar de stem hoor je dat teksten tusen haakjes iets anders worden uitgesproken en dat rekening wordt gehouden met een vraagteken aan het eind van een zin. 20:59 wordt uitgesproken als: twintig UUR negenenvijftig. Zo zitten er meer dingen in die me behoorlijk onder de indruk doen zijn van deze tool.UPDATE: Vanaf minuut 2:30 zie en hoor je Browse Aloud werken! Ik kan helaas niet knippen in de filmpjes bij Ustream, dus moest de hele opname aanbieden.
UPDATE 2: Browse Aloud werkt niet als je op mijn weblog komt via www.trendmatcher.nl, maar alleen via www.karssenberg.nl/weblog

5 opmerkingen:

 1. Voor een Mac gebruiker valt me dit toch wel van je tegen, Willem ;-)
  Je selecteert de tekst, toetst een afgesproken key [bijv control-alt-S] en de tekst wordt gesproken.
  System Preferences -> Speech -> Text to Speech -> Speak selected text when key is pressed.
  Hoeveel moeilijker wil je het hebben ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ook gelijk aangevraagd. Ik ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @rino: De eerlijkheid gebiedt jou wel te zeggen dat je dan iemand hoort die Nederlandse tekst "op zijn Engels" probeert uit te spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @fred: inderdaad, als je Engels als voertaal voor Mac OSX hebt geinstalleerd. Maar met dezelfde installatie CD had dat ook Nederlands kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij op de site werkt het ook. Maar met firefox werkt het niet bij mij, alleen met explorer.

  BeantwoordenVerwijderen