01 juli 2007

Hoezo, welke iPhone gekte?

IMGP0649Gisteren weer eens een tijd met m'n dochter in New York gebeld. Ik vroeg haar of ze iets had meegekregen van de iPhone gekte.
"Hoezo, welke iPhone gekte?" vroeg ze. "Ik kom iedere dag langs de Apple store op Manhattan en daar was niks aan de hand. Er stonden wel wat dranghekken, maar die werden niet gebruikt. Ik heb er een paar foto's van gemaakt, hebben?" Kijk, die lijkt op haar vader, overal foto's van maken!
Als ik naar de exif informatie van de foto's kijk zijn ze inderdaad afgelopen vrijdag gemaakt om 8:20 uur.
En dat terwijl wij hier het beeld voorgeschoteld krijgen van hysterische Amerikanen die al dagen in de rij staan om zo'n iPhone te pakken te krijgen.

IMGP0651Ik denk dat iedereen naar dezelfde shop in Palo Alto is gegaan in de wetenschap dat daar de geeks en de camera's zouden staan. Robert Scoble is alleen maar enthousiast en lijkt nu wel door Apple betaald te worden. Alles 'works great'.

Op Uninnovate lees je echter heel andere berichten:
"What should have been a triumphant moment in the history of Apple is quickly turning into a fiasco. In a case of classic uninnovation, the iPhone disables all features, including non-phone features, such as iPod playback and Wi-Fi web browsing until the phone is activated with a two-year service agreement. Users are only able to access an “Active iPhone” screen or make emergency calls."

Jeremiah Owyang rekent ons voor wat de winkel in Palo Alto nu precies verdiend heeft met de iPhone verkoop van de afgelopen dagen. Dat waar Uninnovate zo van baalt vindt Jeremiah juist slim: "One of the smartest things was the forcing of users to iTunes homepage to activate, that basically forces users through ANOTHER store". Tja, het is maar net van welke kant je het bekijkt.
Natuurlijk besteedt ook Bright aandacht aan het ding: iPhone is heet en traag.
Ze noemen Vincent Evers als "de eerste Nederlander met een iPhone". Ik volg Vincent op Twitter en als je daar leest wat hij erover zegt krijg je een aardig beeld van z'n ervaringen tot nu toe. Naast lof ook veel frustratie.
Kortom samenvattend: Ik hoef voorlopig nog niet met m'n slaapzak voor een winkel te gaan liggen. Ik ben prima tevreden met m'n iPod (die ik sporadisch gebruik) en m'n Qtek waarmee ik prima bellen en internetten kan...
Er zijn trouwens geruchten dat morgen de Europese versie al gelanceerd wordt en wel in Londen.

Wat ik veel spannender vind (maar het heeft hier niets mee te maken) is dat ik gisteravond laat 3 tickets geboekt heb voor een weekje New York in de herfstvakantie! Nu nog zoeken naar een geschikt en betaalbaar hotel op Manhattan. Die waar m'n dochter werkt valt ver buiten ons budget. Iemand een tip?

1 opmerking:

 1. Ik wil het hier (als EduMac-blogger) toch een beetje voor de iPhone opnemen. Het hoort er natuurlijk een beetje bij dat het ding eerst gehypt wordt en daarna genadeloos wordt neergesabeld. Zo gaan die dingen. De eerste iPod was volgens velen in de computerwereld ook een gadget dat gedoemd was roemloos te mislukken. Net zozeer als dat de hype rond de iPhone op weinig was gebaseerd, is ook een hoop van de kritiek wel een beetje gezocht.

  Even wat voorbeelden naar aanleiding van wat je schrijft en de links die je noemt:
  De lengte van een rij gadgetfreaks zegt bijvoorbeeld niets over de kwaliteit of de gebreken van een apparaat. Apple heeft met de marketing van de iPhone hetzelfde bereikt als wat Microsoft met de marketing van Windows heeft bereikt: een soort blind vertrouwen. Blijkbaar is het wel raar om in de rij te gaan liggen voor een telefoon en niet om het zelfde te doen voor kaarten van de Rolling Stones o.i.d..

  De rijen met idioten zijn er bij mijn weten alleen geweest bij een aantal Apple Stores. Er zijn door de hele VS talloze Apple Stores en AT&T-winkels waar je vrijdag om 18.00 zo naar binnen kon lopen om je iPhone op te pikken.

  De iPhone ondersteunt geen 64-bits versies van Vista. Dat is een zwak punt van de iPhone? Is het dan ook een zwak punt van telefoons met Windows Mobile dat die niet naadloos en probleemloos werken met Mac OS X?

  De verbinding met EDGE is langzaam. Dat lijkt me nauwelijks een slecht punt van de iPhone zelf, maar meer iets dat je AT&T moet aanrekenen.

  Ik twijfel er niet aan dat het ding z'n tekortkomingen heeft. Apple heeft immers een beetje een bad track record als het gaat eerste versies van nieuwe hardware. Maar dat doet volgens mij weinig af aan het absoluut innovatieve van de iPhone. Kortom, als je een stok hebt, is er altijd wel een hond om te slaan.

  BeantwoordenVerwijderen