27 september 2007

Instructies maak je NIET zo!

Eerder deze week werd door uitgeverij Sanoma de website maakjezo.nl gelanceerd.
Daarop kunnen mensen instructies vinden en uploaden voor 'zaken die ze zelf kunnen maken'.

"Op MaakJeZo.nl lees je in stappen hoe je dit doet. Leer van anderen en draag bij! Heb jij een geweldig MaakJeZo idee? Meld je aan en deel het met iedereen op MaakJeZo.nl."

Het idee en de uitvoering lijkt heel erg op http://www.instructables.com/ (het kon wel gejat zijn!) en daar heb ik al eens wat content voor gegenereerd: truc met 2 kurken.

Het leek me leuk dat nu ook op een Nederlandse site te kunnen plaatsen en had me al bijna aangemeld, toen ik toch maar even de voorwaarden aanklikte waar tot gisteren stond:
"Door akkoord te gaan met deze voorwaarden, geef je MaakJeZo.nl voor altijd toestemming en een exclusieve licentie om het door jou ingestuurde materiaal of een gedeelte daarvan openbaar te maken en te verveelvoudigen."

Dat woordje exclusief kwam mij wat vreemd over maar omdat ik niet zo goed thuis ben in die materie legde ik mijn vraag voor aan Arnoud Engelfriet.
Vandaag plaatst hij het antwoord op zijn weblog.

Het kan haast niet toevallig zijn dat het woordje "exclusief" nu uit de voorwaarden verdwenen is.
Maar verderop in diezelfde voorwaarden staat nog wel:
"Door akkoord te gaan met deze voorwaarden, verleen je aan MaakJeZo.nl onherroepelijk het recht om namens jou en waar nodig mede op jouw naam, op te treden tegen schendingen van jouw auteursrecht op de het materiaal ."
Afgezien van de storende taalfout vraag ik me af wat dit nu precies inhoudt.
Ik ben gewend (omdat ik van kennis delen houd) om dingen op verschillende plekken neer te zetten, dus bij Instructables, bij YouTube, bij Slideshare enz.
Stel dat ik dat nu ook bij Maakjezo plaats en zij komen mijn materiaal ergens anders tegen. Gaan ze dan alsnog procederen?
Is het hen er nu om begonnen zoveel mogelijk kennis te delen met iedereen die het hebben wil of proberen ze gewoon op een goedkope en makkelijke manier aan content te komen waar zij vervolgens tot in lengte van dagen alle rechten op kunnen blijven uitoefenen?

Het staat Maakjezo vrij om jouw materiaal door te leveren aan derden. Als ze dat doorverkopen verdien jij daar niets aan!
Alleen als ze zouden gaan procederen omdat ze jouw content ergens anders tegenkomen en ze winnen de rechtzaak dan willen ze de opbrengst, na aftrek van alle kosten, delen. Wedden dat je dus nooit iets krijgt?

Als zij hun voorwaarden niet verder aanpassen ga ik er in ieder geval niets neerzetten en wil dat anderen ook afraden. Volgens mij snappen ze bij Sanoma nog niet precies wat user generated content nu precies is!
Eerlijk gezegd vind ik het onvoorstelbaar dat iemand zulke regels verzint aangaande de content van anderen, maar misschien ben ik wat naïef?

Natuurlijk houd ik (ook als burgerjournalist) van het principe van hoor en wederhoor. Op de website maakjezo.nl staat echter geen e-mail adres van de redactie. Alleen het telefoonnummer van Ilse Media maar als je dat belt moet je hén uitleggen dat maakjezo een nieuwe dienst van hen is. Dat schiet dus niet op. Er staat wel: "Als je een van de contactformulieren invult, zal de juiste ilse medewerker spoedig contact met je opnemen", maar die formulieren zijn helaas niet te vinden...

3 opmerkingen:

  1. heb je al eens gedacht over het melden bij een Sanoma?! Ik vind dit wel behoorlijk indirect reageren dat alles *kut* is en hoor en wederhoor gaat vooraf aan het plaatsen van journalistiek lijkt me... Michiel Kroeks meld al dat zaken aangepast worden. Dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als je die mensen wilt bereiken heb ik wel wat gevonden hoor

    http://www.maakjezo.nl/contact

    BeantwoordenVerwijderen