08 september 2007

Live mobiel streamen

Zei ik afgelopen donderdag tijdens mijn workshop nog dat het "binnenkort" vast mogelijk is om vanaf je mobieltje live te streamen naar internet, blijkt dat dus al lang te kunnen!
Vandaag bekeek ik een mooie presentatie van Marco Derksen die hij tijdens zijn eerste college nieuwe media gaf aan vierdejaars-studenten Communicatie aan de HAN.
Bij het onderdeel Gebruik van digitale media zegt Marco: "En het wordt nog gekker met bliin, ustream, kyte.tv en comvu".

Comvu kende ik nog niet dus zocht vanmiddag de site op. Binnen 2 minuten had ik een (gratis) account en kon ik software downloaden voor m'n Qtek 9100. Even later was ik vanaf m'n mobieltje live aan het streamen!
De resultaten worden keurig bewaard op een persoonlijke pagina. Je kunt ook bestaande filmpjes vanaf je mobieltje uploaden, maar daarbij herkent het programma alleen wmv bestanden en geen MP4 zoals m'n Qtek opneemt. Maar een filmpje dat ik had staan kon ik zo uploaden. Je kunt filmpjes zelfs direct doorzetten naar Youtube (werkte bij mij niet) en als link naar een Wordpress account (werkte wel). Verder zijn ze in principe alleen online te bekijken en niet te downloaden, maar met behulp van SDP downloader wil dat natuurlijk wel.
Gek genoeg neemt mijn Qtek een verticaal beeld op.
Als ik dat naar Youtube upload wordt het horizontaal uitgerekt. Viddler plaatst grote zwarte randen aan weerszijden, maar DailyMotion herkent het formaat en geeft keurige embed code.
De beeld- en geluidskwaliteit is natuurlijk niet best dus dat kan alleen maar beter worden.
Hoe dan ook, het begin is er!

2 opmerkingen:

  1. Helaas mijn Nokia 6680 krijgt het programma niet werkend. Had het wel willen uittesten met mijn internetaansluiting.

    Ik ben benieuwd of er in de toekomst wel ondersteuning komt voor mijn toestel en hoeveel bandbreedte een filmpje ongeveer per seconde/minuut gaat kosten.

    Onbeperkt internetten is volgens de Vodafone maar 50 Mb per maand :( Daar ben ik tot nu toe nooit aan toegekomen, maar ik vermoed dat dit met life streamen wel staat te gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Snif, ik moet mijn Qtek S110 toch écht van de trap laten vallen geloof ik. Zit namelijk geen Wifi op een live streamen via GPRS lijkt me echt geen goed plan.

    BeantwoordenVerwijderen