24 september 2007

Makkelijk een filmpje opnemen

Vorige week kreeg ik de vraag of ik een "programma'tje" kende waarmee je makkelijk iets direct vanaf je webcam lokaal kunt opnemen op je computer. Bij de webcam was wel iets meegeleverd als Quick Capture, maar daar zit geen pauzeknop op zodat iedere keer als je stopt en opnieuw begint er een nieuw filmpje wordt aangemaakt dat je dan daarna moet monteren, lastig dus...
De vraag verbaasde me want deze werd niet gesteld door de eerste de beste eindgebruiker, maar door iemand die veel op - en met internet doet.
Het antwoord is natuurlijk Windows Moviemaker (voor windows gebruikers) maar door de vraag realiseerde ik me dat dit programma bij veel mensen kennelijk gewoon niet bekend is.
Het zit standaard in Windows XP (vanaf servicepack2) en je kunt het vinden in het menu onder de rubriek bureau-accessoires.
Veel mensen denken dat je Moviemaker alleen kunt gebruiken als je filmpjes van een videocamera wilt monteren, maar je kunt het dus ook inzetten als je direct opnames vanaf je webcam wilt binnenhalen! Door te wisselen tussen de knoppen opname starten en opname beëindigen kun je zo vaak als je wilt pauzes nemen tussen de verschillende fragmenten. Pas wanneer je op de knop opname voltooien klikt wordt alles keurig in moviemaker binnengehaald en kun je het materiaal verder bewerken of direct als filmje opslaan.
Het wordt nog mooier wanneer je Manycam opstart en in plaats van je webcam als bron te kiezen Manycam gebruikt. Dan kan je namelijk in het filmpje dat je maakt ook bijv. screendumps verwerken!
Ook dat is een optie die veel mensen niet kennen.
Ter illustratie van het een en ander heb ik er een filmpje van gemaakt, dat afspeelt in een nieuw venster wanneer je klikt op de link. Het filmpje is ook te vinden op Blip.tv, te downloaden als .wmv of als .flv bestand.

Klik om af te spelen

Overigens biedt Blip.tv steeds meer mogelijkheden!
Zo kun je nu automatisch een screendump van je filmpje naar je Flickr account laten sturen, het filmpje op je weblog plaatsen en nog veel meer!

7 opmerkingen:

 1. Interessante tips Willem, ik wist ze inderdaad nog niet. Overigens vind ik de hoeveelheid videoformaten die Moviemaker ondersteund maar magertjes, hij kan de filmpjes van mijn mobiele telefoon niet importeren...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu check ik zoveel online applicaties maar deze toepassing had ik nog nooit geopend, lol.

  Ik moet tzt toch maar eens een webcammetje scoren voor weinig.

  Jij zit er wel helemaal in momenteel he.

  Daad bij beeld voegen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij staat er niet vastleggen vanaf videoapparaat maar alleen video importeren, foto's importeren, audio of muziek importeren..
  hoe kan dit?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mij staat dat ook alleen en als je dan in het help menu zoekt staat er dan je de software van de webcam moet gebruiken omdat het met dit programma niet kan. Nu zit de webcam bij mij in de laptop ingebouwd dus dan begrijp ik niet dat ik er een programma standaard bijgeleverd krijg die deze webcam niet ondersteund

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Anoniem 1+2:
  Gebruiken jullie Windows XP of Vista?
  (eigenlijk tegen mijn principes om op @anoniem te reageren)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. frank van moorselaar16 oktober, 2009 14:06

  zoals ik het ervaar, is het niet mogelijk met Vista?? Is dat juist? Zijn er alternatieven?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb window movie maker 2.6 gedownload maar bij mij staat er niet vastleggen vanaf videoapparaat, ik gebruik Vista.
  Hoe kan ik dit oplossen?

  BeantwoordenVerwijderen