Mijn vorige bericht naar aanleiding van de Marcom Top 100 lokte toch weer een aantal reacties uit, waaronder een van Joel de Bruijn die zegt: wordt het tijd voor een Edu Top 100?
Wat mij betreft niet en wel om de volgende redenen:
Hoe wil je de edublogs die er zijn op een eerlijke en objectieve manier met elkaar vergelijken?
als je bijvoorbeeld kijkt naar de weblogs van Jef van den Hurk en Wilfred Rubens en die vergelijkt met deze, waarop beoordeel je dan? Het aantal berichten? de hoeveelheid gebruikte plaatjes? Het aantal abonnees? de diepgang?
Ieder heeft z'n eigen stijl en aandachtspunten, maar voor mij zijn ze allemaal even waardevol!
Als het gaat om de keuze van een ochtendblad dan kan ik me voorstellen dat je niet alle kranten in de bus wilt hebben, al was het maar vanwege de abonnementskosten.
Maar de edublogs die ik ken vind ik allemaal even waardevol en ik probeer ze dan ook allemaal te volgen! Het kost niks en kan makkelijk via de RSS feeds die ze bieden. Waarom zou je dan een rangschikking willen?
Computers in de klas van Andre Manssen is moeilijk te vergelijken met het weblog van Pierre Gorissen, omdat ze vaak totaal verschillende informatie bieden, maar daarom is de een voor mij niet minder populair dan de ander.
Graag zou ik alle edublogs eens willen inventariseren en op een rijtje zetten, bang als ik ben dat ik er een oversla of domweg nog niet ken, maar wat mij betreft verdienen ze allemaal dezelfde aandacht!
En waarom zou je een rangschikking willen? Om een soort van wedijver te bevorderen? "ik heb lekker meer lezers dan jij", of "ik plaats veel meer berichten dan die ander"?
We doen het allemaal in onze eigen tijd en worden er geen van allen (financieel) beter van. Waarom zouden we dan een maandelijkse druk over onszelf afroepen en elkaar gekmaken?
Gelukkig kunnen wij zeggen dat het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Van sommige weblogs die net begonnen zijn zie ik dat ze (in Bloglines) nog maar een paar abonnees hebben. Nou en? Het maakt de informatie die geboden wordt er voor mij niets minder om!
Waarom ikzelf dan toch voorkom in de Marcom top 100?
Vooral omdat anderen vonden dat mijn weblog wel degelijk ook gaat over marketing en communicatie en me uitnodigden me vooral aan te melden. Laat ik hopen dat ik het onderwijs daar bij al die marketeers een beetje "vermarkt", want van onze huidige leerlingen moeten zij het straks wel hebben!
Dus een lijst met maandelijkse stijgers en dalers, nee!
Maar een mooi en zo compleet mogelijk overzicht van edubloggers zou natuurlijk niet verkeerd zijn. Ligt hier niet een mooie taak voor een organisatie als Kennisnet om "ons" eens allemaal netjes in kaart te brengen, uiteraard samen met onze zuiderburen?
Of bestaat er zo'n overzicht en ben ik blond?
(Sorry Kaj, Margreet, Klaus, Joël, Elske, Jeroen, Frans, Janien, Louïs, Jeroen, Willy, Edwin en heel veel anderen als ik jullie hierboven niet genoemd heb...)
Yes! Hartgrondig mee eens Willem, vooral met het vermijden van wedijver èn je oproep voor een verzamelplaats voor edubloggers.
BeantwoordenVerwijderenWeet iemand een goeie naam voor een "random-volgorde" lijstje"?
Een paar jaar terug had je het fenomeen "webring", ik geloof bij yahoo. Een webring heeft een openingspagina en vandaar kon je in de ring stappen. Site X verwees dan (in een widget?) naar site Y, die naar Site Z, en die weer naar X. Als de ring uitbreidde kwam je tussen X en Y in en automatisch vergrote de cirkel. Werkt overigens alleen tot groepen van 150... omdat grotere sociale netwerken de menselijke maat overstijgen, volgens:
http://www.commonsenseadvice.com/human_cortex_dunbar.html
de edu ning promoten? daar is iedereen gelijk en kunnen mensen zich mooi zelf aanmelden. scheelt een hoop geïnventariseer
BeantwoordenVerwijderenMisschien dat voor een goed overzicht iets gedaan kan worden met de site www.edublogs.nl?
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt hier de meest logische plaats voor.
Misschien dat het ook mogelijk is om met b.v. social bookmarkingtools zoals del.icio.us of furl samen een lijst van (edu) blogs kunnen samenstellen.
Hé, dus het is er eigenlijk al!
BeantwoordenVerwijderenBlijkbaar een RSS aggregator die werkt via http://groups.blogdigger.com/editGroup.jsp?id=329
Ik kende Blogdigger nog niet, er zijn al wel redelijk veel leden.
GElijk eens kijken of ik mezelf kan toevoegen.
Misschien http://www.edublogs.nl/blog/ reanimeren?
BeantwoordenVerwijderenHet is toch grappig dat wel allemaal zo geneigd zijn overal labels aan te hangen. Ik doe dat zelf ook maar ben het helemaal met je eens als je zegt dat het om de geboden berichten gaat.
BeantwoordenVerwijderenEn als ik me dan beperk tot de Edubloggers heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten en specialiteiten. Pierre is een sterke bron voor techniek en toelichting. Dat heb jij ook, maar jij gooit er weer wat meer een persoonlijk sausje overheen.
André is meer van de praktische toepassingen en kijkt weer wat meer naar zaken die betrekking hebben op het lager onderwijs (of heet dat anders nu)
Margreet is mijn ster als het gaat om games en de links naar andere sectoren en Harry onderzoekt ook lekker breed.
Ik sla ook wel eens dingen over. En zo hoort het ook.
Maar edu-, biblio- of marketing-,
we bloggen allemaal voor een beetje attendering, een beetje aandacht, een beetje ontdekken, een beetje profilering, een beetje plezier, een beetje feedback, een beetje leren, een beetje delen, een beetje lenen....
een beetje veel. Samen.
Of zoiets.
Maar lijstjes blijven lekkah. Al is het maar omdat ze zo overzichtelijk zijn :-)
Alle weblogs aanmelden bij de eduRing misschien?
BeantwoordenVerwijderenOp dit ogenblik zijn er maar 32 leden op eduRing aangemeld.
http://g.webring.com/t/EduRing
Met dank aan Willy voor het vermelden van de EduRing (of hoe KlasCement 10 jaar terug begon). Maar daar stoppen we mee, o.a. omdat we geen controle hebben over de Google Ads die webring.com bij onze ledenlijst plaatst. Jammer, maar we kunnen niet alles zelf programmeren.
BeantwoordenVerwijderenEen alternatief voor zo'n user generated overzicht is http://edusites.klascement.net. Sorteer de lijst op 'aantal hits - aflopend' en je krijgt meteen een mooi beeld van heel populaire sites in onze databank. Of kijk op http://stats.klascement.net voor statistieken per dag, maand, jaar. Op de vernieuwde site van KlasCement (vanaf 01.10) zal je opnieuw zelf jouw bijdrage kunnen toevoegen en dan is 't spannend afwachten hoeveel reacties je zal krijgen, scores, hits, ... Succes! Ook met deze interessante weblog!