27 september 2007

Zo maak je een tagcloud

Vandaag gaf mijn vrouw een presentatie waarbij ze een tagcloud, uitgeprint op een groot vel papier, gebruikte om de belangrijkste punten met betrekking tot het onderwerp weer te geven.
Het hielp prima om een goede focus te houden op de hoofdlijnen en aan het eind kreeg ze de vraag: "Hoe maak je zoiets?"

Heel simpel:
Zorg dat je voldoende tekst hebt dat over het onderwerp gaat waarvan je een tagcloud wilt maken en zet dat in en tekstbestand.
-Ga naar: http://tagcrowd.com/
-Upload nu het tekstbestand of kopieer en plak het in het daarvoor bestemde veld.
-Kies het aantal woorden dat je wilt weergeven.
-Kies Dutch uit de "Ignore words from a stoplist".
-Klik op Visualize
Gebruik een screencapture programma om de tagcloud van het scherm te halen. Als je verstand hebt van HTML kun je ook de code gebruiken en eventueel aanpassen. Print het geheel zo groot mogelijk uit en klaar ben je!
De stoplist zorgt ervoor dat veel voorkomende woorden als de, en, het, op enz. niet worden gebruikt maar worden uitgefilterd. Je kunt zelfs je eigen stoplist aanmaken.
Voor bovenstaande tagcloud heb ik tekst gebruikt uit de bijzonder interessante publicatie: 'Flexibiliteit als voorwaarde', te vinden op flexibelleren.kennisnet.nl
Wist je trouwens dat je vaak ook alle tekst kunt selecteren en kopiëren uit een PDF bestand?

3 opmerkingen:

  1. Wat een geweldige tool. Je zou er verschillende verkiezingsprogramma's mee kunnen analyseren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze tool is echt geweldig. Ik las het artikel over deze blog in de KIJK en nam meteen even een kijkje. Dit ga ik eens doen met een spreekbeurt op school! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. There is a new version of TagCrowd.com that supports fifteen languages, including Dutch. I hope you get a chance to try it. You can read about it here.

    BeantwoordenVerwijderen