24 oktober 2007

Bloggen vanuit Amerika

Hoi Willem,
Jij bent net terug van een trip naar Amerika. Ik ga over een paar weken naar Nashville. Jij hebt iets gedaan, wat ik graag vanuit Amerika ook zou willen doen: mijn blog van daaruit schrijven. Heb je dat gedaan vanuit je hotelkamer? Via hun netwerk? Gaf dat geen problemen? Ik ben van plan mijn laptop mee te nemen. Is dat handig? Heb je verder nog tips voor me?

Ik hou van dat soort mailtjes, want het geeft mij weer inspiratie voor een nieuw bericht!
Her en der is al eens geschreven over het webloggen vanaf conferenties, dus die links moet ik maar eens opzoeken en bundelen. Hieronder in ieder geval een aantal antwoorden op bovenstaande vragen.
Simpelweg valt er een verdeling te maken tussen hardware en software.

Hardware:
Als je zoveel mee wilt nemen als ik meestal doe, begin dan met het kopen van een goede tas of koffer. Er zijn ook rugzakken speciaal voor notebooks, maar ik heb gekozen voor een Samsonite op wieltjes met een uitschuifbaar handvat en heb daar tot nu toe geen spijt van. Zie mijn bericht over de bloggerbox.
Notebook, natuurlijk meenemen. Heeft deze een geïntegreerde kaartlezer voor geheugenkaartjes? Zo niet, neem zo'n ding mee om je foto's te kunnen overzetten. Zelf stop ik ook altijd een verlengsnoer en een UTP kabel in de koffer. Denk in ieder geval aan een verloopstekker voor Amerika! Daaraan heb ik weer een verloop zitten zodat ik 4 platte stekkers kan aansluiten, wat handig is voor je telefoonoplader enz.
Natuurlijk ook een fotocamera en eventueel video om je berichten met beelden te verlevendigen (en vergeet de adapters niet). Een klein statiefje kan prima van pas komen. Zelf neem ik ook nog een spiegelreflex met meerdere objectieven en een externe flitser mee, maar dat gaat misschien te ver? Als je een videocamera meeneemt, zorg dan ook voor voldoende bandjes. Je hebt daar geen tijd om even wat te kopen.
Wil je niet de hele dag met je notebook rondlopen, dan kan een digimemo uitkomst bieden!
Mobieltjes worden steeds beter en kunnen gebruikt worden om foto's te maken en korte blogberichten te plaatsen of te twitteren. Zorg dat dat ding altijd voldoende stroom heeft! Ik heb de indruk dat het opladen van sommige apparaten in Amerika langer duurt omdat daar 110 volt gebruikt wordt. Controleer alle opladers die je meeneemt of deze ook op 110 volt werken!
Wil je niet filmen maar toch een keynote of workshop goed vastleggen, dan kan je denken aan een geluidsopname met behulp van een iPod + microfoon of een digitale voicerecorder.
Heeft je notebook een brander én de neiging om wel eens vast te lopen? Neem een paar lege schijfjes mee en zet 's avonds je foto's over op een cd'tje!

Software:
Heeft je notebook de neiging wel eens vast te lopen? Zorg dan dat je installatie cd's bij je hebt. Maak een bestand met daarin alle wachtwoorden voor FTP, Youtube, Blogger en ga zo maar door. Ik heb het meegemaakt dat ik wachtwoorden die ik altijd paraat dacht te hebben me opeens niet meer kon herinneren. Vervelend als je opeens bedenkt dat je een leuk bericht via je mobieltje en Gabcast op je weblog wilt plaatsen!
Je zult niet altijd (wireless) verbinding hebben. Om dan toch aan een weblog bericht te kunnen werken is Windows Live Writer een mooi pakket, maar sinds ik ook met een MacBook werk maak ik gebruik van ScribeFire, een addon voor FireFox waarmee je heel makkelijk offline berichten kunt aanmaken die je kunt publiceren zodra je wél verbinding hebt. Meer van dit soort programma's vind je hier.
Zorg voor een programma waarmee je foto's kunt verkleinen en uitsnijden. Natuurlijk heb je een Flickr account, maar zorg ook voor een goede Flickr uploader om makkelijk je foto's te plaatsen. Spreek met elkaar slimme tags af, zodat je elkaars foto's kunt bekijken (voor Nashville bijvoorbeeld: cvinashville).
Zorg voor een programma waarmee je filmpjes kunt bewerken voordat je ze bij Youtube of DailyMotion plaatst.
Ga je wat met geluidsbestanden doen, zorg er dan voor dat je Audacity of Wavosaur geïnstalleerd hebt.
Voordat je gaat kun je natuurlijk ook nog het nodige doen aan je weblog zoals het plaatsen van een Flickrbadge in je sidebar, die automatisch de foto's laat zien die je vanuit Amerika uploadt. Een twitterfeed is ook leuk als je daar gebruik van maakt.

Tot zover de dingen die me snel te binnen schieten.
Bloggen vanaf de hotelkamer? In het hotel waar we vorig jaar zaten hadden we een prima (utp, dus kabel meenemen) verbinding. Maar neem van me aan dat je 's avonds moe bent of liever met een groep uit eten wilt gaan om te netwerken. Probeer dus zoveel mogelijk overdag tijdens de sessies te bloggen.
Is er een sessie die tegenvalt? In Amerika is het heel normaal om halverwege weg te lopen als je het niet (meer) interessant vindt. Houd daar rekening mee met het kiezen van een plaats. Wil je foto's maken? Ga dan links of rechts vooraan zitten, zodat je én de spreker en het scherm kunt fotograferen/filmen. Zorg voor visitekaartjes en laat die achter bij de presentatoren. ik heb er een aantal leuke contacten aan over gehouden!

Iemand anders nog aanvullingen op dit bericht? Reacties dan heel graag in de comments!

1 opmerking:

  1. Nav de vraag schoot in ieder geval mijn ervaring van afgelopen zomer in de VS me te binnen: op heel veel plaatsen in de VS is er een wireless LAN-verbinding, zeker bij hotels, veel restaurants etc. Wij hadden geen laptop bij ons, waren afhankelijk van een PC op loaktie, en op veel lokaties zijn die er niet of ben je met een heel hotel afhankelijk van 1 of 2 PC's. Dus een laptop meenemen is een aanrader. Denk wel om de relatieve beveiliging van een open wlan-verbinding ;-).

    BeantwoordenVerwijderen