05 december 2007

Ondertiteling en voice-over

Getriggerd door wat ik gisteren allemaal te zien kreeg in de laatste workshop ben ik vandaag een uurtje met de FLV player van Jeroen Wijering bezig geweest.
Ik wist niet dat het zo eenvoudig was om naast een preview plaatje (dat wist ik wel) ondertiteling en een extra audiokanaal toe te voegen, waarbij je de ondertiteling en het extra geluid door middel van buttons kunt aan- en uitzetten in de player.
Je moet daarvoor wat extra code aan de player toevoegen. Die kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

Hierin zie je dat er verwezen wordt naar een plaatje voor het begin, een geluidsbestand én een XML bestand voor de ondertitels. Dat bestand ziet er zo uit:

Met behulp van subtitle workshop schijn je zo'n XML bestand makkelijk te kunnen genereren, maaar dat viel mij nog niet mee...

Het resultaat zie je hieronder in een korte demo van 20 seconden:

4 opmerkingen:

 1. Dank je voor de instructie, scheelt weer uitzoekwerk. Het maken van de eerste versie met de tijdscodes en de tekst is inderdaad het meeste werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willem,

  Bedankt voor de tip. Ook handig voor de talen lijkt me en het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van wat op een andere site gehost staat, zoals bij dotsub.com.

  grt.

  Antoine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Willem,

  Ik had vanmiddag nog een reactie willen sturen, maar ik heb steeds ruzie met de pop-up. Werkt niet zo makkelijk vind ik met al die extra inlog enzo. Nog een poging nu. Leuk dat je even reageerde op mijn weblog. Ik vind dat mede dankzij jouw samensmeed poging we aardig 'the wisdom of crowds' in praktijk brengen door vanuit meerdere visies en gezichtspunten iets te belichten. Zoals in mijn weblogbericht te lezen is heb ik al uitgebreid gestoeid met de caption en voice-over materie en er nog enkele uitbreidingen aan gegeven. Zie edugram.web-log.nl

  Groet,
  Evert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Willem,
  Ik zat ook bij die presentatie en het heeft mijn ogen ook geopend (en oren ook trouwens:-).
  Ik vroeg me wel af of het ook zou werken met arabisch onderschrift. Ik vraag dat eens na bij Jeroen Wijerink zelf.
  Leuk dat je het meteen in de praktijkhebt gebracht.
  Met vriendelijke groet,
  Mark Zweegers

  BeantwoordenVerwijderen