10 januari 2008

Experimenteren met gOS

Gisteren heb ik via Bittorrent gOS (green Operating System) gedownload, door veel weblogs abusievelijk aangekondigd als het Google OS.
Op zich is die spraakverwarring begrijpelijk, want het is allemaal Google wat je tegenkomt. In werkelijkheid is het een aangepaste Ubuntu Linux distributie die zich ontzettend makkelijk van de eenmaal gebrande cd laat installeren.
Ik was vandaag binnen een half uur "up and running" en had daarbij dan ook nog de laatste updates binnengehaald. Het is even je weg zoeken, maar als je eenmaal door hebt wanneer je de linker- en rechtermuisknop moet gebruiken blijkt er al van alles geïnstalleerd te zijn. Zo staat er een Open Office versie op en krijg je zelfs alles in het Nederlands als je wilt!
Een screencapture programma is niet standaard aanwezig maar heel snel binnen te halen via de beheer(s)schil. De knoppen onderin de desktop zien er indrukwekkend uit maar in de meeste gevallen is het niet meer dan een snelkoppeling naar de bijbehorende site via Firefox. Ook Skype werkt direct.
Al met al ben ik behoorlijk onder de indruk van het geheel. Het ziet er mooi uit, alhoewel Firefox een aantal keer spontaan bleef hangen.
Aan de computer worden weinig eisen gesteld, dus als je nog een oud beestje hebt staan die je een tweede leven wilt geven, dan kan ik je aanraden hier eens een uurtje aan te besteden!

Zie ook de info op Wikipedia

2 opmerkingen:

 1. Willem, het woord "beheersschil" heeft, wat mij betreft geen enkele inhoud. Gebruik AUB de gepaste woorden en uitdrukkingen, ook al zijn ze Engelstalig.
  We zijn (in ons taalgebied) hopelijk toch niet zo "chauvin"als de Fransen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Eric,
  Hartelijk dank voor je reactiee, maar ik kan je niet garanderen dat ik me altijd aan je verzoek zal houden. Ik denk trouwens dat je wel begreep wat ik ermee bedoelde maar dat je graag ziet dat ik het anders formuleer... tja
  Vond het zelf wel mooi staan zo met 2 ss'en, maar misschien moet het inderdaaad beheerschil zijn?

  BeantwoordenVerwijderen