24 januari 2008

Surfen zonder klikken

Op Gadgets en Onderwijs presenteert Annet een muis zonder knoppen met als titel: Favoriete gadget voor beheerders?
Ze zegt daarbij: "Deze muis heeft geen knoppen, zodat je nergens op kan klikken en er dus ook niks fout kan gaan. Makkelijk beheren dus voor de dienst ICT."
Het is natuurlijk bedoeld als grap en de StupidaMouse bestaat dan ook niet echt.

Toch zou je met zo'n muis wel degelijk uit de voeten kunnen!

Vandaag kwam ik op de site www.dontclick.it en die laat prachtig zien hoe je zonder ook maar één klik prima kunt navigeren.

Combineer deze techniek nu eens met het programma Camera Mouse en je hebt volgens mij een prachtige oplossing voor mensen met een handicap!

Na een bericht van Kaj Rietberg heb ik in de kerstvakantie zelf geëxperimenteerd met Camera Mouse (Zie: cameramouse.org) en was heel enthousiast over de mogelijkheden.
Kaj heeft een en ander mooi beschreven op de speciaal onderwijs site van Kennisnet:

"Camera Mouse is een gratis programma, gemaakt voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken om een muis te bedienen. Op cameramouse.org vind je de laatste versie van het programma. Naast de software heb je een goede webcam nodig. Het programma werkt met Windows Vista en XP.Als je het programma start dan zie je via de camera jezelf in beeld. Het groene vierkantje op het scherm zet je bij jezelf op de neus. Dit zorgt voor een uitgangspunt zodat het programma weet waar het op moet letten bij het bewegen van het hoofd. Door nu je hoofd te bewegen zie je de muis heen en weer gaan. Door een tijdje op een icoontje te blijven staan start je een programma. De tijd om een icoontje te laten opstarten kun je zelf instellen."

Ikzelf vond het prettiger werken wanneer ik "het groene vierkantje" de brug van m'n bril op de neus als plek wees om te gebruiken. Maar voor de lol heb ik ook gewerkt met een klein led zaklampje en dat ging ook.

Hoe dan ook, met behulp van slimme software in combinatie met een goede gebruikersinterface als die dontclick.it laat zien zou je het leven voor veel mensen een stuk aantrekkelijker kunnen maken!

Ik heb Camera Mouse ook gebruikt in combinatie met toetsenbord (en spraak-)programma's en kon daarmee door met m'n hoofd te bewegen een verhaal schrijven. Dat valt bepaald niet mee, maar je zult maar grotendeels verlamd zijn en geen andere mogelijkheden hebben, dan is dit wel een uitkomst!
Toen ik zo bezig was bedacht ik me dat het heel goed zou zijn om bijv. studenten in opleiding binnen Zorg en Welzijn hier eens mee te laten werken. Je kunt je op die manier een beetje proberen te verplaatsen in degene die je probeert te helpen.
Mensen in opleidingen Zorg en Welzijn kan ik dan ook absoluut aanbevelen om eens naar dit soort software te kijken!

2 opmerkingen:

  1. Jij weet ook altijd weer iets te vinden dat ik nog niet kende. I stand corrected! Zonder muis kun je zo dus ook nog beheerders behoorlijk op hol laten slaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het mooie is ook nog dat het gratis is. Dat verbaasde mij, want meestal is zulke software erg duur.

    BeantwoordenVerwijderen