22 januari 2008

Twitter in het onderwijs, een primeur?

CrossmediaQueen IndiraAl eerder plaatste ik berichten over het Practicum Nieuwe Media, onder de bezielende leiding van crossmediakoningin Indira Reynaert aka crossmedialog (bron).

Vorig jaar nog hield ze een presentatie in Media Plaza over de manier waarop ze toen Hyves gebruikte als ELO voor haar studenten. Pierre en ik vroegen haar bij die gelegenheid wat haar volgende experiment zou zijn, Twitter? "Wat is dat" vroeg ze toen nog...
We zijn een jaar verder en in plaats van Hyves heeft Indira dit jaar gebruik gemaakt van NING als ELO, maar daar heeft ze het niet bij gelaten!

Vanavond is de zogenaamde eindpitch van het Practicum Nieuwe Media en deze zal live gestreamd worden (te volgen via rtsp://streams.let.uu.nl/NieuweMedia). Voor iedereen die er niet bij kan zijn, wel meekijkt via de stream en ook wil reageren gebruikt Indira nu Twitter als backchannel!
Om mee te doen aan het backchannel, zorg dat je een Twitteraccount hebt en volg PNM. Dan zullen je tweets automatisch ook in de zaal van Studio T te zien zijn.

Frank Meeuwsen die vanavond in de jury zit vraagt zich af of dit nu een primeur is? Ik denk wel als het gaat om eindpitches op scholen, maar hoor het graag als dit al vaker vertoond is...

8 opmerkingen:

 1. @Fred,
  Die vraag kan je vanavond natuurlijk mooi via Twitter stellen... maar wat dacht je van:
  slotpresentatie?
  Waarom ik dan toch dat jargon gebruik? Tja, omdat zij dat in die crossmedia wereld ook doen denk ik:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk 20 minuten nadat jij er over Twitterde stelde ik die vraag op Twitter aan jou. Die moet jou gemist hebben denk ik.

  Ik kon de kreet Pitch in dit verband niet helemaal plaatsen omdat een pitch (dacht ik altijd) diende om een opdracht te krijgen (Soort van 'een balletje opgooien' dus) en niet om te vertellen wat je gedaan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allemaal prachtig natuurlijk, maar het gaat over voor minimaal 90% over de hoofden van docenten heen volgens mij.
  Het is allemaal leuk en prachtig wat ik in de edublogs zie, maar wordt het ook niet tijd dat we wat keuzes gaan maken in het web 2.0 gebeuren?
  Er zijn tientallen zo niet honderden van dit soort speeltjes en allemaal leuk en nuttig, maar een gemiddelde docent verdrinkt in. Per saldo levert het volgens mij dan heel weinig op.
  Wat is jullie mening hierover??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zuggii
  http://www.dailymotion.com/video/x42elw_zuggii-promo-beta_school

  U-Battle
  http://www.fjvanlunteren.nl/ubattle/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. primeur?
  zie: http://academhack.outsidethetext.com/home/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rinoo,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik heb al veel pagina's gelezen over mogelijk gebruik van Twitter in het onderwijs, maar deze kende ik nog niet.
  Ook Academhack beschrijft wat je eventueel allemaal zou kunnen doen, maar ik zie geen links naar echte voorbeelden, of zie ik wat over het hoofd?
  Dus wat mij betreft heeft Indira nog steeds een primeur, al was het maar voor Nederland.
  En waarom ook niet gewoon (na) genieten van zo'n moment in plaats van het in twijfel trekken?

  Wat vond je er zelf inhoudelijk van?
  Dat telt voor mij veel meer dan de vraag of iemand anders het wellicht ook al eens gedaan heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als één van de deelnemers aan de pitch kan ik zeggen dat ik Twitter een leuke toevoeging vond aan de avond. Buiten het feit dat het helemaal in stijl was van de avond (dan weten de papa's en mama's ook een beetje waar het over gaat), voegde het inhoudelijk ook wat toe doordat er vragen via Twitter werden gesteld.

  Aangezien ik helaas niet bij de volgende pitch aanwezig zal zijn (die plekken zijn voorbehouden aan de winnaars), ben ik erg blij dat Indira voornemens is om ook dan Twitter in te zetten. Kan ik toch meekijken en vragen stellen!

  BeantwoordenVerwijderen