30 januari 2008

Wat moet een notebook eigenlijk kunnen?

De laatste tijd valt er steeds meer te lezen over de OLPC, de ASUS EeePC en alternatieven die Everex, MSI en anderen naar verwachting dit jaar op de markt zullen brengen.
Ik heb het over kleine notebooks die tussen de € 200 - € 500 gaan kosten. Mijn voorspelling is trouwens dat ik er zelf voor het eind van dit jaar ook een zal hebben, al was het maar om te ervaren wat zo'n ding niét kan.
Deze week zag ik een aanbieding van een bedrijf dat notebooks aan studenten en docenten aanbiedt voor zeer concurrerende prijzen: € 795 voor een "Windows" notebook en € 1125 voor een Macbook (inclusief uitgebreide verzekering en 3 jaar Pick Up & Return garantie).
Ondanks de scherpe aanbieding en de hoge korting toch een behoorlijk bedrag in vergelijking tot die kleine notebooks die ook in ons land binnenkort beschikbaar komen.
Natuurlijk kun je geen appels met peren vergelijken, maar wat ik me steeds meer begin af te vragen is wat je nu allemaal wel en niet nodig hebt. Een dure grafische kaart, een grote harde schijf, veel intern geheugen, moet dat allemaal?
Als de tendens inderdaad is dat we steeds meer online (web2.0) applicaties gaan gebruiken, wat moeten we dan met die bakken die alles aankunnen? Lees in dit kader ook het artikel van Erwin Blom op Webwereld: Kantoor voor een appel en een ei.
Zelf heb ik nu een 3 jaar oud notebook uitgerust met GreenOS en eigenlijk kan ik daarmee vrijwel alles wat ik normaal gesproken doe. Helaas krijg ik wifi niet aan de praat, maar als dat zou werken en ik had een webcam erbij zou ik voor 90% tevreden zijn. Rechtvaardigt die overige 10% dan toch de aanschaf van een "volwaardig" notebook?
Wie mag ik het woord geven?....

5 opmerkingen:

 1. Ik zat me hetzelfde een beetje af te vragen na op de TeachMeet (op de BETT) uitgebreid met een Eee te hebben gespeeld. Ik ben een Apple-man in hart en nieten, maar het is in de Linux-variant een heel aantrekkelijk computertje, waar ik entousiaster over ben geworden dan ik op voorhand voor mogelijk hield. Ze vullen heel goed het gat tussen kleine laptops en apparaatjes als de iPhone.

  Zoals 'elk voordeel z'n nadeel heb' vind ik de prijs en ultradraagbaarheid van dergelijke notebooks heel prettig voor onderweg, maar ik zou simpelweg de power en de screen real estate missen. Mijn MacBook Pro is mijn mobiele kantoor / communicatiekanaal / studio. Als ik bijvoorbeeld een presentatie geef, is een presentatorenscherm van enig formaat wel praktisch. Het schermpje van Eee is echt wel heel erg klein. En hoewel de programma's die op de Eee stonden heel aardig zijn, zou ik toch mijn vertouwde apps en het Mac OS missen

  Maar goed, dat is vanuit mezelf geredeneerd. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit voor scholieren en studenten een heel prettig apparaatje kan zijn om tijdens les, college, in de trein of op vakantie bij je te hebben.

  Kleine laptops en handhelds vergroten hoofdzakelijk je digitale mobiliteit en aanzienlijk mindere mate je productiviteit of creativiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoewel de MacBook Air niet echt een subnotebook is geworden, is hij wel erg lightweight. En ik denk dat het aantoont wat een kleine notebook nodig heeft.

  De mijne zou licht en snel moeten zijn. Aangezien al m'n data online staan heb ik geen grote harde schijven nodig, en allerhande usb-aansluitingen voor printers en whatever al evenmin.

  Kost is nog een ander paar mouwen. Goedkoop is de MBA alvast niet. De Everex CloudBook is dat dan weer wel. Ergens iets tussenin zou ik wel kunnen appreciëren dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je het bekijkt vanuit de cursist, denk ik dat die een heel eind zou komen met een Eee pc. Of er nou Linux, Windows of Mac OS opzit, de basisfunctionaliteiten zoals tekstverwerking, presentaties maken en webbrowsen zien er grotendeels hetzelfde uit. Met de eenvoudige interface van de Eee pc zouden zij zich wel redden. Komt het aan op specialistische software zoals bijvoorbeeld Autocad, dan heb je wel weer een volwaardige laptop nodig, maar het gros werkt niet met speciale pakketten. Nadeel blijft wel dat het toetsenbordje kleiner is, dus typwerk zou beperkt moeten blijven (of je sluit een volwaardig bluetooth toetsenbord aan).
  Voor docenten lijkt het me lastiger om met een Eee pc te gaan werken. Ze maken vaker gebruik van specifieke software en zijn ook niet gewend aan een andere inerface dan Windows (op een enkele uitzondering na). Geef je ze een apparaat waar ze bijvoorbeeld ook thuis mee zouden willen werken, dan heb je ook meer kans dat ze de meerwaarde zien en het blijven gebruiken. Een normale laptop voldoet dan denk ik beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En als toevoeging nog dit: Frits Hoff van Edupaper.nl riep tijdens de Ipon scholen op om contact op te nemen over een mogelijke pilot met de OLPC, wellicht levert dat weer nieuwe inzichten op. Enneh..ik hen de Eee pc ook wel voor het eind van het jaar, dus kunnen we ook een kleine pilot starten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Willem,
  Ik denk dat voor onderweg je niet veel nodig hebt. Maar ik vermoed dat de meeste mensen thuis graag een volwaardig apparaat willen hebben. Ik merk zelf dat minder voor mij als regel te weinig is om goed mee te kunnen werken, maar ik zou graag voor onderweg een wat kleiner apparaat willen hebben. Als er nu een goed progje zou zijn waarmee ik makkelijk en snel tussen het ene en de andere zou kunnen schakelen (lees: dat backups zou maken in een paar minuten en zoals ik dat zou willen) dan zou ik heel snel zo'n klein apparaatje in huis hebben!

  BeantwoordenVerwijderen