03 februari 2008

Lucifer in het hooi

"Gerrit Komrij begint weblog" lees ik vanmiddag in mijn RSS feeds en ga er gelijk naartoe: komrij.blogspot.com
Het nadeel van RSS feeds is dat ik mijn bron alweer kwijt ben. Ik weet niet meer waar ik het las, dus ga ik op zoek en kom onder andere terecht bij de Standaard en bij NRC Handelsblad. Niemand trekt de authenticiteit in twijfel, dus waarom zou ik?
Toch kietelt het een beetje. Tenslotte kan iedereen onder een bepaalde naam een weblog beginnen! Maar niemand kan natuurlijk schrijven als Gerrit Komrij...
Als je verwacht meer duidelijkheid te krijgen door naar www.gerritkomrij.nl te gaan kom je bedrogen uit. Je komt dan namelijk terecht op boekboek.nl, waarschijnlijk zijn uitgever?
Overigens is het niet een echt weblog volgens de definitie die ik daarvoor hanteer. Het is namelijk niet mogelijk om te reageren. Maar als de auteur dit tempo van berichten plaatsen volhoudt hebben we er weer wat te lezen bij!

6 opmerkingen:

 1. Misschien moeten we de Marek van der Jagt-test eens laten doen :-)
  http://www.onzetaal.nl/nieuws/auteursherkenning.php

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interesting, very very interesting!! En wat het uitschakelen van de reageerfunctie betreft, ik vind dat zo van 'de grote literator wenst geen contact of commentaar met/van zijn 'gewone' lezers. Die simpele zielen zouden wàt eenvoudige woorden en lulkoek kunnen 'plaatsen'.' Wél een sociaal medium kiezen, maar liefst de afstand tot de 'gewone gebruiker' zo groot mogelijk houden. Het zou me wat als Komrij zomaar door iedereen 'benaderd' zou kunnen worden. Dat zou alleen door bloggers van het 'niveau' van een 'Papieren Man' mogen, denk ik. Dat is de onbereikbaarheid en ongenaakbaarheid van de Keizers, Koningen en Prinsen der Letteren: elk beetje 'geheimdoenerij' verhoogt hun aantrekkingskracht op het publiek.

  Maar mij 'kietelt' het ook, hoor, Willem, écht! Het bericht over Komrij op NRC Boeken is trouwens geschreven door Papieren Man Dirk Leyman. Zou het om weer een nieuwe literaire stunt gaan?? Moetn we 'op ontmaskering' ...?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je zomaar wat woorden loslaat in google books, die ook op zijn blog voorkomen....

  en opeens zie ik staan 'Holle abacadabra's'. Moet dat geen abracadabra zijn? En als dat zo is: zou Komrij dat dan niet weten?

  Ik durf mijn vingers hier echt niet aan te branden. Ik heb nog nooit iets gelezen van Komrij.

  Toch vind ik het vreemd dat het er opeens is. Uit het niets. En ook meteen YouTube embedden etc.
  Zou je niet meteen bij hem bedenken toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was vandaag ook een bron kwijt van een bericht dat ik onlangs had gelezen in mijn RSS-feeds, op dat moment alleen leuk vond, maar nu ook echt nodig had. Nadat ik twee potentiele websites vergeefs had nagelopen, dacht ik ineens aan de zoekmachine in Bloglines. Met het juiste trefwoord had ik het bericht meteen terug op het scherm. Een bevestiging dat Bloglines nog altijd een van de betere RSS-readers is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En wat nu als uit de 'marek-van-der-jagt-test' blijkt dat Grünberg de schrijver is? Of nog leuker: door een lid van de 'onwelriekende gleuvenbrigade'?
  De profielfoto bij deze blog maakt de zaak nóg crypto-achtiger: het is de boekenkaft van een boek dat bestaat uit uitspraken die Komrij deed in interviews.
  Een andere blogger (http://eamelje.net) schreef met een aan zekerheid grenzende waarschijnljkheid dat het Komrij niet kan zijn, omdat deze profielfoto van haar blog gehaald is. Zie: http://eamelje.net. Zelfs Wim de Bie zou op zijn blog diezelfde screendump (van haar boek) gebruiken. (http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=39206779).
  Zou het iets voor Peter R. de Vries zijn om dit tot op de bodem uit te zoeken?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Peter R.d.V heeft het vast te druk, met videootjes opnemen.

  BeantwoordenVerwijderen