17 maart 2008

Even een presentatie maken

Deze week mag ik weer twee presentaties geven, een in Zoetermeer en een in Nijmegen. Terwijl ik anders gewoon Powerpoint start en begin te bouwen ben ik nu begonnen met het bekijken van een aantal andere presentaties. Achteraf weet ik niet hoe verstandig dat was...
Ik kom zoveel moois tegen dat ik me steeds meer begin af te vragen wat ik daar eigenlijk nog aan toe te voegen heb:-)
Veel inspiratie haal ik uit de presentaties die Wilfred Rubens onlangs beschikbaar stelde. Maar helemaal wild werd ik vanavond toen ik doorklikte op een bron die Wilfred noemde. Hij verwijst naar een PDF bestand, maar doorklikkend kwam ik bij de originele Powerpointpresentatie waar ik dankzij de CC licentie uit mag putten. Het gaat om de Free Learning 2.0 eBook dat samengesteld is door Jeff Thomas Cobb. Hij heeft hier zoveel werk in gestoken! Behalve de presentatie zelf heeft hij een uitvoerig script geschreven dat per sheet een begeleidende tekst geeft, ronduit geweldig! Alle materiaal en uitgebreide bronvermelding is verzameld op de resources pagina.
Hoeveel tijd moet je hebben om iets zo gedegen in elkaar te zetten?

Net nu ik denk de titel voor m'n presentatie gevonden te hebben (hoe origineel kun je zijn?):
Van leren 1.0 naar leren 2.0 toets ik dat in bij Google en wat denk je? Wilfred heeft ruim een maand geleden een bericht geschreven, juist over dit e-book en met dezelfde titel! Dat had ik toen dus over het hoofd gezien, maar dankzij de recensie die Wilfred geeft ga ik een en ander ook weer genuanceerder bekijken. Dus nog steeds geen eigen presentatie, maar een overvloed aan inspiratie.
Ik heb nog een middag de tijd om er een eigen en authentiek verhaal van te kneden...

4 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar ;-)
  Succes met de voorbereiding en natuurlijk met de presentatie zelf.
  Het is inderdaad belangrijk dat het een authentiek verhaal wordt. En bedenk dat het praatje belangrijker is dan het plaatje. Beter weinig sheet en een meeslepend verhaal dan veel sheets en een saai verhaal.
  Maar dat wist jij als doorgewintererde presenter natuurlijk allang ;-)
  Nogmaals succes met de voorbereiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hans Mestrum neemt me de woorden uit de mond ... Ach, ook ik heb nog alles te leren, zeker van (een) eloquent(e) specialist(en) als Willem / jullie hier in Nederland. Altijd al sterker geweest in mondeling (en schriftelijk) presenteren, jullie 'communicatievelingen'. En met dit laatste woord wil ik alleen maar wijzen op superkwaliteit.

  Veel inspiratie en veel succes met je presentaties, Willem! En niet te vergeten op de Dutch Bloggies morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Willem nog veel succes met de voorbereiding. De aanmeldingen rijzen in ieder geval de pan uit. Ik heb de teller stopgezet op 86..

  See you Donderdag...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En toch blijf ik moeite houden met een 1.0 presentatie over leren 2.0 :-)

  BeantwoordenVerwijderen