09 maart 2008

Om te lezen heb je geen Office meer nodig

Het moeilijkste was om voor dit bericht een titel te bedenken dat goed de lading dekt en precies duidelijk maakt wat ik wil zeggen.
Vanaf nu is het namelijk niet meer nodig om Office geïnstalleerd te hebben op je computer om Office documenten die ik hier aanbied te kunnen lezen. Wanneer ik hier een link maak naar een Word, Powerpoint of Excel document kun je dat eenvoudig online lezen. Datzelfde geldt trouwens ook voor PDF en Open Office bestanden.
Het enige dat ik daarvoor moest doen was wat simpele code opnemen op mijn pagina's. Deze wordt aangeboden door Scribd.com die een nieuwe lezer beschikbaar stelt met de naam iPaper. iPaper maakt van alle bestanden die het ondersteunt een Flash bestand. Je kunt ervoor kiezen om bestanden te embedden of te laten openen in een nieuw venster. Daarbij heb je ook de keuze of de bestanden openbaar mogen worden gemaakt in je Scribd account of niet.

Als voorbeeld maak ik hier een link naar een paar verschillende bestanden:
Daarbij maakt het niet uit of de bestanden op je eigen server staan of ergens anders, zoals het laatste bestand.

Als website eigenaar moet je een API code aanvragen bij Scribd.com. Je kunt vervolgens kiezen uit verschillende codes die je in je pagina moet plakken, afhankelijk van wat je wilt dat er gebeurt met het document: embedded, openen in een aparte pagina of openen in je Scribd account. Ook kun je aangeven of je wilt dat er wel of juist geen link naar het originele document geplaatst wordt.
Voor alle duidelijkheid: Ik heb hierboven alleen maar een simpele link naar de documenten geplaatst. Wat erachter geplaatst wordt zoals [Doc] gebeurt automatisch! Je hoeft dus heel weinig te doen als je de API code eenmaal in je pagina's hebt opgenomen. Voor een weblog betekent dit dat je de code eenmalig in je template plaatst.
De eerste keer dat een document aangeklikt wordt duurt het even voordat het bestand is omgezet naar het iPaper formaat. Bezoekers die daarna komen en het document aanklikken zullen het gelijk te zien krijgen omdat het dan al is omgezet door de Scribd server.
De code is heel "light weight" en heeft dus weinig tijd nodig om te laden.
Ik ben hier heel enthousiast over en ga er zeker mee werken. Een alternatief is natuurlijk om al je documenten bij Slideshare.net neer te zetten, maar die dienst vind ik de laatste tijd vaak traag. Wellicht dat dat ook gaat gelden voor Scribd op het moment dat veel mensen dit gaan gebruiken. Dat is iets wat we alleen maar kunnen testen door het te gaan gebruiken.
Tenslotte ben ik ook benieuwd of dit werkt op een OLPC en EEEPC, maar zou niet weten waarom niet...

4 opmerkingen:

 1. Via trendmatcher.nl werkt het goed!

  In de feeds via iGoogle en Google Reader zijn de scribd.com links niet te zien, daar zie ik alleen de orignele links naar de PDF/DOC/XLS/PPT bestanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Willem,

  De .doc en .xls zien er goed uit, maar als je de .ppt bekijkt zie je dat er vanaf dia 30 nogal wat teksten de mist ingaan.
  En ja, natuurlijk werkt dat ook op een eeepc of concurrent. Dat geeft dus ongekende mogelijkheden, tenminste als besturen het lef hebben die keuze te maken.

  Johannes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Willem,

  Je kunt ook een viewer voor Office gebruiken. BIjvoorbeeld de Word viewer :
  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=3657CE88-7CFA-457A-9AEC-F4F827F20CAC&DisplayLang=en

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willem,

  Misschien interessant om te vermelden dat Tony Hirst van OUseful Info een tweetal bookmarklets en een greasemonkey script heeft geschreven voor iPaper. De bookmarklets vervangen hyperlinks naar bestanden door een iPaperversie; het script doet hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen