04 april 2008

Mijn eerste joystick!

joystick ZX81Gisteren plaatste Pierre een mooi bericht over game besturing met verwijzing naar een manier om zelf een dansmat te maken.
Dat deed me terugdenken aan mijn eerste zelfgemaakte joystick voor de ZX81 (ja, in 1981!), waarbij ik ook een verbinding maakte naar de "toetsen" op het toetsenbord van mijn computer.
Op de foto zie je het printplaatje met knopjes, keurig gevat in een kastje. Het maakte het spelen van pacman, space invaders en submarine een stuk gemakkelijker. Aan de achterkant van de ZX81 zie je een geheugenuitbreiding van maar liefst 16 KB!
Programma's werden geladen vanaf een cassetterecorder.
Zie ook: nutteloze vaardigheden: het blanke aanloopstukje van een cassettebandje verwijderen.

6 opmerkingen:

 1. Kijk, dat bedoelde ik nou toen ik zei dat die aflevering mensen op verschillende niveaus aanspreekt. Mooi hoor.

  Wat is dat trouwens voor een stekker die je daar aan hebt zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Pierre
  Met 8 knopjes op m'n console moest ik 9 draadjes verbinden. Heel lang gezocht in de electronicawinkel naar een stekker met 9 pinnetjes en die bleek er te zijn. Volgens mij dezelfde aansluiting als voor radiolampen! (of hoe heetten die dingen vroeger?)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij zat vast net als ik op vrijdagavond klaar met je casettebandje om vanaf de radio op te nemen en later weer in de commodore te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, Willem,
  Het doet me terugdenken aan mijn eigen MSX2 periode. Was ook een toestel met een Z80 processor. Je kon er reeds een heuse Rom-cartridge insteken waarop Konami-spelletjes stonden.
  Het "zwaarste" programma stond op twee 720k disketten. Met dubbelzijdig geformatteerde disketten kon het toestel niet overweg. De tijd van de cassettebandjes was daar net voor, met MSX1.
  Wanneer er een museum geïnteresseerd is in deze toestellen... ik heb ze nog staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Willem
  Mooi verhaal, zoals zovele hier ... die ik met veel belangstelling en een glimlach of lach blijf lezen.

  Dansmat! Ik heb er vorig jaar eentje gewonnen in een wedstrijd op Radio 1 (be). Ze vroegen naar de uitvinder van de dansmat die ze pas genoemd hadden in hun programma. Maar ik ben zijn naam vergeten ... (Ik heb die naam toen trouwens moeten opzoeken, want Japans-of-hoe-klonk-het-weer had ik niet goed verstaan.) Ik win nooit iets, maar die dansmat: leuk. Doorgegeven aan mijn kleinzoontje O.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. " Volgens mij dezelfde aansluiting als voor radiolampen! (of hoe heetten die dingen vroeger?)"

  Dat noemden we toen 'buizen'

  DAT waren pas tijden Willem!

  BeantwoordenVerwijderen