03 juni 2008

Aan- en afwezigheid

Terwijl jullie waarschijnlijk terecht het gevoel hebben dat ik de laatste tijd wat afwezig ben kan ik de woorden aan- en afwezigheid op dit moment bijna niet meer horen.
Mijn werkgever heeft onlangs besloten om met ingng van het nieuwe schooljaar een volledig nieuw pakket te gaan gebruiken voor de registratie van aan- en afwezigheid en ik ben op dit moment tot over m'n oren betrokken bij de implementatie van dit gehele traject. We hebben daar maar liefst 8 weken voor gekregen (met nog 4 te gaan) en ik kan je zeggen dat dat een behoorlijke uitdaging is! Er moet een conversie plaatsvinden van alle bestaande gegevens uit Peoplesoft, alle betrokkenen moeten geschoold worden en natuurlijk moet aan de randvoorwaarden tegen die tijd ook voldaan zijn. Aan- en afwezigheid kun je pas goed registreren wanneer je weet wat de exacte roosters zijn, maar er zijn natuurlijk meer variabelen waar rekening mee gehouden dient te worden. Nieuw (lees CGO) onderwijs betekent in veel gevallen dat leerlingen niet meer als groep in één klas zitten enz. enz.
Voor de registratie wordt ervan uitgegaan dat iedere docent een notebook, desktop of thin client heeft waarmee tijdens de les geregistreerd kan worden. (Bij ons heeft iedere docent met een omvang van meer dan 0,2 FTE de beschikking gekregen over een notebook. Ik heb dus al de suggestie gedaan om iedereen met een kleinere omvang maar een Asus Eeepc te geven.)
Zo valt er veel meer te vertellen, maar dat zal voor de meeste lezers niet interessant zijn.
Behalve over dit onderwerp is er zoveel om over te bloggen, maar het ontbreekt me op dit moment helaas aan de tijd daarvoor. Ik krijg veel mailtjes met suggesties aangereikt en ben daar altijd blij mee. Het ontbreekt me echter niet dus niet aan inspiratie....

5 opmerkingen:

 1. Dat maakt mij nieuwsgierig Willen, naar welk pakket jullie overstappen. Zelf ben ik momenteel projectleider van een zelfde soort project. Onze MBO's stappen over op Trajectplanner, zowel voor aanwezigheidsregistratie als de voorwaardendossiers.

  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op mijn school registreren we ook digitaal de afwezigheid (alhoewel we na de zomervakantie juist aanwezighedi gaan registreren). Iedere docent heeft daarvoor een laptop tot zijn beschikking.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie wel eens foto's van je verbouwing langskomen op Plaxo, dus ik ging er van uit dat je nog aan het stoken en breken was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ROC van Amsterdam heeft een KMS in PeopleSoft gemaakt, registreert met wand- en mobiele loggers in PreAbXs, koppelt verwachte aanwezigheid uit GP Untis en ondersteunt onderwijs enerzijds en rapporteert naar alle externe instanties. De presentie-gegevens worden ook zichtbaar gemaakt in Trajectplanner. Zie artikel in schoolfacilities (juni 2008) en Drieluik presentatie Maastricht in nieuwsberichten van www.rocva.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de bedoelde presentatie staat hier:
  http://www.rocva.nl/sf/sf.cgi?30293

  Jan floris

  BeantwoordenVerwijderen