27 juni 2008

Oei, een scherp bericht

"Oei een scherp bericht Willem".
Met die woorden begint Jeroen een reactie op Wat doe jij met je mobieltje?
De moeite die Jeroen neemt om zo uitgebreid te reageren, maar ook de inhoud ervan (en de reacties daar weer op) verdienen het om naar een nieuw bericht getild te worden!
Niet iedereen die mijn weblog volgt zal ook alle reacties bijhouden. Deze wil ik jullie niet onthouden:

"Ik denk dat er nog niet zo heel erg veel educatiefs met de mobiel gedaan wordt. Maar dat de mobiel wel heel erg tot de verbeelding van veel mensen spreekt, omdat er zo veel mee mogelijk is.
Het nadeel van de mobiel is alleen dat er niet een duidelijke standaard OS is (Symbian, Windows mobile, OS X), niet alle mobieltjes de zelfde mogelijkheden hebben (Qua internet, MMS, GPS, camera e.d.), dat er zoveel verschillende user interfaces zijn en het werken met een mobiel is voor veel mensen helemaal niet zo makkelijk als het soms lijkt. Het is dus heel erg lastig om je onderwijs zo in te richten dat alle leerlingen er met hun eigen mobiel aan kunnen deelnemen. En dan vooral om hier goede ondersteuning op te leveren.
Daarnaast kost een mobiel nog steeds veel geld. Misschien niet voor mensen die een baan hebben, maar zeker wel voor studenten en al helemaal voor scholieren. Scholieren zullen geen EUR 10,- in de maand over hebben om mobiel te kunen internetten omdat dit zo handig is op school. En ook voor dat beltegoed hebben ze wel een betere bestemming dan school sms-jes.
En heel misschien overschatten wij het gebruik van de mobiel door jongeren ook wel. Ik vermoed dat de mobiel door veel jongeren voornamelijk voor bellen en sms-en gebruikt wordt. En maar relatief weinig voor andere zaken.
Voor het gebruik van computers gelden deze beperkingen veel minder. Iedereen heeft tegenwoordig (met uitzondering van mac gebruikers, maar laten we eerlijk zijn dit percentage is relatief erg klein) een windowspc waar hij of zij mee kan werken. Die precies hetzelfde werkt als de windows pc op school en als de leerkracht heeft, die de school nog eens beschikbaar stelt en waar de school ook alle kosten van betalen (internet). En de PC wordt waarschijnlijk in tegenstelling tot de mobiel wel voor veel meer verschillende zaken gebruikt. Zowel prive als voor schoolwerk.
Ik denk overigens wel dat er een toekomst is voor het educatief gebruik van de mobiel. Maar ik weet niet of deze zo ingrijpend zal zijn als men nu op conferenties durft te beweren. Ik denk dat tegen de tijd dat de mobiel daadwerkelijk een standaard tool is van studenten (zoals de vulpen en rekenmachine dat nu is) dit een heel ander apparaat is, dan dat wij nu kennen."

Tot zover Jeroen van Beijnen, maar er kwamen meer reacties binnen!
Al met al een leuk onderwerp. Wie in de toekomst kan kijken mag zeggen hoe het er over 5 jaar uitziet...
Aardig in dit verband is het bericht Do you remember: the mobile phone op Extend Limits met een passend filmpje erbij:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten