17 juni 2008

Onderwijs 2020

MegatrendsNederlandVandaag kreeg ik het boek "Megatrends Nederland" in handen. Het is in 2005 geschreven door trendwatcher Adjiedj Bakas, maar nu opnieuw uitgebracht in een speciale onderwijseditie. Coen Free, algemeen directeur van het Koning Willem I College heeft er namelijk een hoofdstuk aan toegevoegd met als titel: Onderwijs 2020
In ruim 20 pagina's beschrijft Coen een aantal scenario's en trends en mag zich daarmee wat mij betreft dus ook rustig trendwatcher noemen!
Een prettig lezend verhaal, met koppen als: Digitale tijdperk, Diepe sporen, Digitalië, Vluchten kan niet meer, ICT stuurt onderwijsinnovatie, Internetgeneratie grijpt de macht, Eigen leerstijl, Competenties, Zelfsturing door eLearning, Driedimensionale leeromgevingen, Mentale ruimte, Digitale ruimte, Angst voor het nieuwe, Fysieke en virtuele tribalisering.
De laatse twee zinnen uit de Epiloog wil ik hier graag aanhalen:
"Hopelijk slagen we erin een onderwijssysteem te bouwen dat gebruik maakt van de grote mogelijkheden van de eenentwintigste eeuw. Want we moeten leerlingen voorbereiden op hún toekomst en niet op óns verleden".
Die woorden zijn me uit het hart gegrepen.

Dat Coen niet alleen een mooi verhaal vertelt maar ook echt in de praktijk gevoel heeft voor trends en vernieuwing bewijst (wat mij betreft) het volgende voorval. Vandaag was ik bij het Consortium in Den Bosch toen Coen toevallig door de ruimte liep waar ik werkte. Hij was me al voorbij toen hij zich weer omdraaide en terugkwam. Hij had mijn Asus Eeepc gezien (waarover later meer) en liet zich uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden en mijn ervaringen. Een ander zou niet eens zién wat ik bij me had, maar hij nam er de tijd voor. Probeer dit eens op je werk uit zou ik zeggen...
Meer weten over het boek (dat ik overigens niet van hém kreeg) kijk dan hier.

2 opmerkingen:

  1. Hmmmz, dit boek hebben we ook op school bij de minor innovatieve conceptontwikkeling. Heb er al eens uit gelezen, maar volgens mij was dat de versie zonder het hoofdstuk over onderwijs. Even checken..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. " ... uit het hart gegrepen": overkomt mij ook als ik jouw titels overloop. Ik had het 'er' nog over bij Karin Winters, gisteren in haar post over een Trouw-artikel, over dat 'huwelijk' van ICT en onderwijs ... (Ik zie dat ook jij reageerde, maar dan op die pdf ...)(http://karinwinters.wordpress.com/2008/06/18/wat-digibeten-nog-niet-weten-maar-nu-wel/
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen