08 september 2008

Ik stel meer vragen aan Google dan aan de juf

Na het bekijken en plaatsen van het filmpje gisteren waarin kinderen allerlei uitspraken omhoog houden was ik heel nieuwsgierig hoe dat filmpje tot stand was gekomen en besloot Alex van Dal ernaar te vragen. Ik kreeg het volgende antwoord:

"Ik heb interviews gehouden met groepjes van vijf kinderen naar aanleiding van de veranderingen die we op school aan het doorvoeren zijn. Als uitgangspunt heb ik daarvoor ook het boek Zin in School van Luc Stevens gebruikt.
De onderwerpen waren divers; van computergebruik, tot instructie geven/ontvangen, rust in de klas enz. De gesprekken waren erg open en de kinderen gingen af en toe leuk met elkaar in discussie over de voor- en nadelen van samenwerken in tafelgroepjes (bij ons hebben kinderen geen eigen plek, maar er zijn vaktafels). Leuk is bijvoorbeeld de uitspraak ‘Ik stel meer vragen aan Google dan aan de juf’. Dit was van mij een gesloten vraag n.a.v. de presentatie, maar de kinderen vonden het een domme vraag: natuurlijk stelden ze meer vragen aan Google, want de juf kan nooit zóveel weten.
Na de interviews heb ik de uitspraken op papier gezet en mochten de kinderen met de uitspraken op de foto. Ze moesten wel een uitspraak pakken die bij ze paste.
Ik vond het erg leuk om op deze manier met de kinderen in gesprek te gaan. Het is zeker voor herhaling vatbaar, vandaar dat dit filmpje deel 1 heet."

Dus wel een beetje geensceneerd (en daar is niks mis mee), maar wel met autentieke uitspraken van de kinderen zelf! Ik vond het leuk deze achtergrond te horen en deel het graag. Het geeft een mooi voorbeeld van hoe je de resultaten van zo'n interview kunt verwerken tot een presentatie aan de ouders. Zo gebruik je ICT en multimedia op een heel natuurlijke manier!
Al met al kijk ik nu al uit naar de volgende afleveringen!

1 opmerking:

  1. Ik had deze pas geleden (grotendeels) ook gezien. Hij deed me heel erg denken aan de video van Micheal Wesch "a vision of students". Ik verloor bij deze helaas wel snel mijn aandacht. Het mist nog iets.

    Wie is eigenlijk deze rage begonnen met die bordjes?

    BeantwoordenVerwijderen