18 september 2008

MBO 2010 Marktplaats

Vandaag was ik op de Leerpromenade in Dordrecht te gast bij het Da Vinci College in hun prachtige locatie ter gelegenheid van de halfjaarlijkse ROC-i conferentie.
Ten eerste:
wat een mooi gebouw! Daar kan ik alleen maar stikjaloers op zijn...
Verder: gastvrije ontvangst en begeleiding door leerlingen, een druk programma met interessante workshops, veel bezoekers en helaas veel te weinig tijd om met iedereen te praten.
En een prima keynote van Luc Verburgh die in zijn verhaal de lancering aankondigde van een nieuwe website: marktplaatsmbo.nl
Nu was ik daar door een paar bronnen al over ingeseind en heb nu toestemming erover te publiceren terwijl de site op 4 november aanstaande écht live gaat.

Over de Marktplaats
Competentiegericht leren stelt andere eisen aan het onderwijs, de sector is in een stroomversnelling geraakt. Traditionele rollen verschuiven, ict- toepassingen worden binnen het lesportfolio geïntegreerd, de organisatiestructuur en -cultuur veranderen, vernieuwend onderwijs moet op alle niveaus worden verankerd. Procesmanagement MBO 2010* geeft een impuls voor deze innovatie met deze marktplaats.
De marktplaats is een verzameling van documenten, artikelen, beleidsnotities, lesmaterialen, praktijkvoorbeelden, filmpjes, websites, enz. ten behoeve van het onderwijs. Informatie- en kennisproducten kunnen worden aangeboden, bekeken en gedownload. De inhoud wordt bepaald door de bezoekers. Scholen, kenniscentra en bedrijven kunnen producten plaatsen en eraf halen. De marktplaats is ontwikkeld door Kennisnet, het onderwijsveld zorgt zelf voor de content.
De behoefte aan het delen van kennis tussen instellingen is groot. Over onderwijskundige vraagstukken bijvoorbeeld, maar ook over professionalisering en HRM gerelateerde thema's. Marktplaats mbo is vooral gericht op de doelgroep docenten en managers. Maar ook onderwijsondersteunende instellingen, expertise centra, bedrijven hebben vrij toegang en kunnen informatie- en kennis brengen en halen.
De inspirerende voorbeelden van instellingen die het procesmanagement in de loop der jaren heeft verzameld zijn nu makkelijk toegankelijk. Men kan zoeken op doelgroep, (sub)categorieën of kernwoorden (tags). ‘De drempel om te delen' wordt zo laag mogelijk gehouden. Scholen kunnen hun ervaringen en oplossingen eenvoudig overdragen. (bron)

Bij deze is dus iedereen van harte uitgenodigd het aanbod op deze marktplaats te bekijken en als je materiaal hebt dit daar neer te zetten! Dat kan heel makkelijk na het aanmaken van een account. Dit is dus bij uitstek de plaats waar ik straks mijn roosterbeleidsplan kwijt kan...

Voorlopig zijn de volgende categorieën aangemaakt:
Onderwijskundige inrichting Toetsing en examinering Leermiddelen BPV Professionalisering Strategie Regelgeving en Financiering Gebruik ICT Bedrijfsvoering ROC Academies Rollen en taken Experimentenclusters
maar je kunt ook zoeken op trefwoord en via een tagcloud.
Verder kun je kiezen uit:
Meest bekeken, Meest gedownload, Best gewaardeerd, Meeste reviews, Meest recent
Dit betekent dus ook dat je bronnen kunt waarderen en reviews kunt schrijven.
Die bronnen, dat kunnen documenten zijn, links, maar ook filmpjes.

Het mag duidelijk zijn dat zo'n markt pas goed gaat lopen als er voldoende kraampjes zijn, dus neem een account en begin met uploaden.
Leuk detail is dat de marktplaats gebruikmaakt van Scribd.com voor het beschikbaar maken van alle soorten documenten. Video's worden geupload naar de videoportal van Kennisnet.

Wat nu als Scribd opeens verdwijnt? was een van mijn vragen vandaag.
De upload gaat naar een omgeving van Kennisnet en een copie daarvan wordt doorgezet naar Scribd zodat het daarvandaan makkelijk gepubliceerd, ge-embed en gedownload kan worden.
Hoe zit het met de rechten?
Op het moment dat je documenten plaatst geef je het daarmee vrij aan het publiek.
bij de upload van een URL (website) die verwijst naar betaalde producten of diensten, dient dit bij de upload te worden aangegeven.
Wat valt er verder nog over te zeggen?
Competentiegericht leren stelt andere eisen aan het onderwijs, de sector is in een stroomversnelling geraakt. Traditionele rollen verschuiven, ict- toepassingen worden binnen het lesportfolio geïntegreerd, de organisatiestructuur en -cultuur veranderen, vernieuwend onderwijs moet op alle niveaus worden verankerd. Procesmanagement MBO 2010* geeft een impuls voor deze innovatie met deze marktplaats.
O ja en denk erom: de site gaat pas op 4 november live, dus tot die tijd kunnen er nog dingen veranderen of kunnen sommige dingen niet helemaal goed gaan, maar het zou mooi zijn als er door jullie tegen die tijd al veel meer bronnen geplaatst zijn dan de 130 tot nu toe!

1 opmerking:

  1. Ik vind dit echt een supergoed iniatief! Waarom zijn "we" (of is het "ze") hier niet eerder op gekomen?
    Dat wat er nu staat, is overigens wat mij betreft al waardevol genoeg. Ben benieuwd wat er allemaal nog meer gaat komen voor moois...

    BeantwoordenVerwijderen