16 november 2008

Ontdek het oude Rome

Het nieuws is al op veel plaatsen voorbijgekomen, maar ik plaats het hier toch even omdat ik inmiddels zelf gewend ben om af en toe naar berichten van 1, 2 en 3 jaar oud te kijken. Leuk dus voor later, want zo zie je welke ontwikkeling we met elkaar doormaken!

In Google Earth kun je nu een nieuwe layer laden waardoor je het oude Rome zoals het vroeger was op een prachtige manier kunt bekijken.
In de 3D-laag van het Oude Rome kun je:
 • Over Rome heenvliegen en zien hoe de stad er 320 na Christus uitzag.
 • Beroemde gebouwen van binnen bekijken.
 • Locaties in 3D bezoeken zoals het Romeinse Forum, het Colosseum en het Forum van Julias Caesar.
 • Meer leren over hoe de Romeinen leefden.

BN De Stem noemt het: Geschiedenisles via Google Earth (lees verder)
Er zijn maar liefst meer dan 6700 gebouwen in 3D nagebouwd. Het laden van de layers duurt (bij mij althans) wel even maar is het wachten meer dan waard.
Denk niet dat Google dit allemaal zelf gedaan heeft. Het meest is te danken aan Rome Reborn project.
In Amerika heeft Google er zelfs een Rome wedstrijd aan verbonden. Leerkrachten kunnen lesmateriaal dat ze maken en waarin gebruik gemaakt wordt van het oude Rome in Google Earth opsturen. De beste inzendingen worden beloond met:
Apple MacBook laptop, Digital classroom projector, Digital camera, 3D Navigation mouse, $500 in gift cards to Target or Office Depot, Engraved Google "Top Educator" plaque

Dat is nog eens een manier om lesmateriaal te verzamelen dat vervolgens natuurlijk weer voor iedereen beschikbaar komt (tenminste, daar ga ik van uit).

2 opmerkingen:

 1. Speciaal vor mij? Ik vertrek op de 27e voor 4 dagen naar Rome en dit is dus een GOUDEN TIP, dank je

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Behalve deze toevoeging op google earth is er nog meer spectaculair nieuws voor de classici onder ons.
  In Rome open binnenkort op 20 november een nieuwe toeristische attractie, “Rewind Rome”.

  Het is een filmtheater op korte afstand van het colosseum met schitterende animaties in 3-d met surroundsound waarin niet alleen gebouwen zoals de website van google, maar ook mensen en dieren zijn te zien. Je waant je in het jaar 310 na Christus als burger in de straat of als gladiator in de arena in een gevecht op leven en dood. Dit lijkt me bij uitstek geschikt als uitstapje tijdens een schoolexcursie. Als het zo goed is als ze beloven en laten zien in de previews voorzie ik lange rijen voor de kassa!

  Op de korte filmpjes is een gids te zien die je langs historisch interessante plekken leidt, maar ook het gewone leven op straat komt aan bod. In het colosseum is gevecht te zien tussen verschillende gladiatoren. Ik meen een samnites of secutor (soort zwaardvechter met groot rechthoekig schild en helm met kam) en een retiarius (vechter met een werpnet en drietand) te herkennen.

  Sequens mirabitur aetas!

  Bronnen:
  www.oudheid.nl, kijk bij nieuws

  www.nuvideo.nl/video/20067, voor een korte preview

  www.3drewind.com, de officiële website met info en meer filmpjes

  BeantwoordenVerwijderen