27 januari 2009

Opgevangen

- Gaan er vanuit jouw team nog mensen naar de NOT?
Nee, ze vinden dat dat onder schooltijd moet kunnen.
- Hoe bedoel je?
Nou, ik heb gezegd dat ik geen vervanging kon regelen dus dat ze in hun "eigen tijd" zouden moeten gaan, waarbij ik wel heb aangegeven dat reis- en verblijfkosten gedeclareerd kunnen worden.
- En?
Nou, niemand had belangstelling.
- Maar iedere leerkracht heeft toch ook niet lesgebonden uren?
Kom jij ze dat dan maar eens vertellen.
- En wat als je het als nascholing aanmerkt?
Heb ik ze aangeboden, maar ze bleven zeggen dat ze er vrij voor wilden hebben...

Bovenstaande dialoog heb ik niet verzonnen, maar vanmiddag opgevangen. Natuurlijk bescherm ik m'n bronnen maar kan wel vertellen dat het hier gaat om primair onderwijs. De meeste leerkrachten uit dit team hebben een part-time baan dus wat dat betreft zouden ze een gelegenheid kunnen creëren om te gaan.

Op de EduExchange hoorde ik dat er opvallend weinig docenten uit het VO waren omdat die "vanwege de 1040 uur niet meer de school uit mogen". Maar ook daar zullen docenten toch een keer een vrije middag hebben?

De tijd dat je als directeur van een basisschool even snel vervanging kon regelen omdat mensen uit je team naar de NOT wilden ligt ver achter ons. Maar betekent dit dat de noodzaak om dit soort evenementen te bezoeken ook opeens een stuk minder is? Is het normaal dat je ook met een volledige baan op woensdagmiddag altijd vrij bent omdat de kinderen dan niet naar school hoeven? Ik heb me hier nooit zo in verdiept, maar de dialoog aan het begin van dit bericht zet me wel aan het denken...

2 opmerkingen:

  1. Wat goed van de organisatie dat ze ook op zaterdag de NOT nog laten doorlopen he, dan kunnen al die mensen die niet doordeweeks kunnen op zaterdag heen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ons team ging vandaag de gehele dag. Erg fijn dat we met zijn allen gingen. Maar eerlijk gezegd was het de eerste keer dat we met het hele team gingen. Toch waren er ook mensen die het na de middag wel gezien hadden en de 'stad in gingen'. Zonde vond ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen