16 maart 2009

Klik hier als je akkoord gaat

In de nog steeds lopende "Hyves-Youtube" discussie krijg ik vandaag weer een paar waardevolle reacties binnen:

Binnen onze scholengroep gaan wij nu een idee uitwerken dat ik vorig jaar op een school in Londen in de praktijk heb gezien. Samen met de leerlingen gaan wij regels voor het gebruik van de computers opstellen. Vervolgens schaffen wij software (in Engeland zag ik Securus en Forensic Software) aan die globaal het volgende doet.

Een leerling kan alleen inloggen als hij akkoord gaat met de regels voor computergebruik die hij op zijn scherm ziet. Klikt hij niet op akkoord dan kan hij niet inloggen. De software registreert vervolgens het surfgedrag. Per locatie en zelfs per lesgroep kan worden ingesteld wat er al dan niet gefilterd moet worden. Je kunt het vervolgens aangeven of een site direct geblokt wordt of dat er alleen (al dan niet met een zichtbare waarschuwing) geregistreerd wordt. Een x aantal keer per week kan bijvoorbeeld een afdelingsleider een automatisch rapport van het surfgedrag van de overtreders van de regels krijgen. Hij kan dan al dan niet actie ondernemen.

Een basisschool in Dordrecht werkt al zo en is er erg positief over.


Ik heb beide genoemde programma's even bekeken en ze bieden inderdaad veel mogelijkheden. Punt is wel dat je er niet aan ontkomt een en ander te moeten gaan beheren. Welke sites plaats je wel en welke niet op de blacklist?

Mijn vraag is: Zijn er scholen die al met een dergelijk contract werken (kan natuurlijk ook op papier) en wat zijn de ervaringen daarmee? Zo ja, wil je mij (de tekst van) zo'n contract opsturen?

Ook Patrick Koning doet nog een suggestie:
Willem, in de School voor de Toekomst zag ik vorige week het gebruik van ABTutor. Dit tooltje maakt het mogelijk om de pc's op afstand te bekijken, maar ook bijvoorbeeld te locken en vast te zetten op de powerpoint van de docent. Dit werkte erg handig.
André en Patrick, bedankt voor jullie bijdrage!

5 opmerkingen:

  1. Willem, ik ga nu toch even de formele jurist uithangen. Voorwaarden als deze zijn NIET RECHTSGELDIG als er geen mogelijkheid is om ze uit te printen of op papier mee naar huis te krijgen.

    Je kunt honderd keer op "akkoord" klikken maar je krijgt ze gegarandeerd ongeldig verklaard als er geen printuit te maken of krijgen is. Zorg er dus voor dat aan het begin staat "Klik hier om deze voorwaarden te printen" of "Vraag je docent om een kopie op papier".

    Het idee hierachter is dat de leerling later moet kunnen nalezen met welke voorwaarden hij ook weer akkoord is gegaan. Die kunnen in de tussentijd gewijzigd zijn immers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De bedoeling is dat de regels die wij met de leerlingen afspreken ook in de schoolgids komen te staan. Daar staan bijvoorbeeld ook de regels voor het gebruik van de mediatheek e.d..

    Volgens mij heb je daarmee de bezwaren van Arnoud toch grotendeels weggenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat denk ik wel, maar bij tussentijds gewijzigde regels moet je ze opnieuw uitdelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben op school een regeling internet en e-mailgebruik, die voor alle cursisten en medewerkers beschikbaar is via de portalomgeving en ook kan worden geprint. Sancties kunnen worden opgelegd door bijv. een opleidingsmanager.
    Er is geen voorziening waarbij cursisten ook expliciet akkoord geven op het naleven van deze regels. Ik vraag me dan ook af of dit nodig is, of dat het tekenen van een schoolovereenkomst voldoende is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Juridisch gesproken moet je de voorwaarden vooraf hebben kunnen inzien en op papier mee kunnen nemen.

    Het wil nog wel eens voorkomen dat je bij inschrijving een contract moet tekenen waarin dan staat "er kunnen nadere regels worden gesteld omtrent ICT-gebruik". Dan weet je feitelijk (nog) niet waarvoor je tekent.

    Dit is dubieus, net zoals websites die in algemene voorwaarden zetten dat zij de voorwaarden op elk moment mogen aanpassen. Of eigenlijk is het nog dubieuzer: bij een website kan ik weggaan als de aanpassing me niet bevalt, maar me uitschrijven bij een school is een heel wat heftiger stap.

    Ik zou dus zeggen dat je nieuwe cursisten/scholieren al bij inschrijving het ICT-reglement moet geven.

    BeantwoordenVerwijderen