09 april 2009

Stemmen met SMS2vote

Zoals beloofd vandaag meer over de presentatie die ik gisteren gegeven heb tijdens de tweede TeachMeatNL in Utrecht.
Ik presenteerde daar SMS2Vote waarmee je het publiek via hun mobieltje kunt laten stemmen op stellingen die je binnen een Powerpointpresentatie laat zien. Het mooie is dat de stemmen direct binnen de presentatie op een aparte pagina zichtbaar worden. Je kunt in één presentatie meerdere vragen opnemen waarop iedere keer geantwoord kan worden.
De tool maakt gebruik van een plugin die te downloaden is van sendsteps.com.
Je krijgt dan een extra menubalk in Powerpoint die je gebruikt om de benodigde slides te genereren:


Het werkt heel erg simpel:
Je klikt op de knop Voeg vraag toe en krijgt dan een wizard waar je de vraag en de antwoordmogelijkheden invult. Zodra je op OK klikt worden er 3 extra slides aangemaakt. De eerste slide geeft uitleg en toont naar welk nummer je de SMS boodschap moet sturen en welk trefwoord je moet gebruiken vóór je keuze. De tweede slide toont de vraag met de antwoordmogelijkheden. Op de derde slide worden de resultaten getoond zodra de stemmen binnenkomen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is uiteraard een internetverbinding.
Voor degenen die antwoord geven via SMS zijn er geen extra kosten aan het versturen verbonden. Wat het kost voor degene die het aanbiedt weet ik eerlijk gezegd niet. Sendsteps heeft mij voor deze presentatie een gratis activatiecode beschikbaar gesteld omdat ze het leuk vonden dat ik het wilde laten zien.
Voor meer informatie zul je dus echt contact met hun moeten opnemen.
Wel is de tool heel simpel gratis uit te proberen met alle functionaliteit, maar dan kunnen er hooguit 5 mensen stemmen. Prima om te testen of het wat voor je is, maar natuurlijk niet om met een volle zaal te doen. Gisteren waren er uiteindelijk 32 mensen die hun stem uitbrachten, waarbij er toch twee mensen kozen voor de optie: volgende preso graag...
Ik vond het een uitdaging om ter plekke en from scratch dit te kunnen laten zien en dat lukte prima binnen 5 minuten. Daarna had ik zelfs tijd om nog een tweede vraag in te voeren. Maar dit is natuurlijk niet de normale werkwijze bij deze tool.
Je kunt gewoon rustig vantevoren je hele presentatie samenstellen, compleet met de vragen en pas wanneer je gaat presenteren contact zoeken met de server. Voor een eenmalige activiteit kun je een activatiecode aanvragen, maar je kunt ook een abonnement nemen en dan krijg je via internet de mogelijkheid om alles te beheren.

Ben je nieuwsgierig naar mijn presentatie van gisteren?
Die is opgenomen door Presentations 2Go en kun je via deze link bekijken! Je moet wel Silverlight geïnstalleerd hebben.
De gehele registratie van alle presentaties op de TeachMeet bekijk je via deze link.
Trouwens, de Vrije Universiteit in Amsterdam werkt al met SMS2vote. (zie artikel)

1 opmerking:

  1. Hoi Willem,

    Kun je iets meer vertellen over de kosten als je niet de gratis versie neemt? Daar vind ik namelijk niets van terug op de site.

    BeantwoordenVerwijderen