15 april 2009

YouTube-filmpjes in PowerPoint

Vorige week was het weer eens zover:
Een presentatie viel in het water omdat de filmpjes "het opeens niet meer deden".

Natuurlijk werd er verwijtend gewezen naar het notebook waar de usb stick in was gestopt, maar ik durf er wat om te verwedden dat waarschijnlijk de betreffende filmpjes niet mee waren overgezet naar de usb stick en anders wel de flv player die je nodig hebt om die filmpjes in je presentatie te tonen.

Op Computertotaal is deze week weer een handleiding geplaatst hoe je een Youtube filmpje kunt opnemen in een Powerpointpresentatie.
Ergens in het verhaal staat wel: Het is belangrijk dat u dit PowerPoint-document eveneens in dezelfde map bewaart waar de speler en het filmpje al staan.
Wat er niet duidelijk genoeg in staat is wat je moet doen als je de presentatie op een usb stick wilt overzetten. De ellende is ook nog dat veel mensen het gevoel hebben dat ze alles goed uitgetest hebben door de presentatie vanaf usb stick te starten. Wat ze zich niet realiseren is dat het filmpje nog altijd vanaf de oorspronkelijke plek wordt opgestart.

De beste tip die ik kan geven is:
Test de presentatie vanaf usb stick uit op een andere computer dan die waar je de presentatie op gemaakt hebt!

Ruim twee jaar geleden heeft Pierre Gorissen een prima screencast gemaakt waarin hij precies uitlegt wat je moet doen om een presentatie met daarin een filmpje over te zetten naar een usb stick. Nog altijd verwijs ik mensen naar die pagina wanneer ik er een vraag over krijg!

2 opmerkingen:

 1. .....

  En nog zeg ik... "Tja..powerpoint he!"

  ;-)

  Nee.. zonder gekheid. Een goede tip. Ik weet eigenlijk helemaal niet hoe dat met Keynote van Apple werkt. Eens een keer uitproberen of het daar ook zo moeilijk mee is ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Jeroen

  Nee Keynote zet het filmpje in het keynote-bestand zelf, daarom zijn die files ook altijd vreselijk groot. Mijn presentatie over Podcasting in het onderwijs is 180MB en die over Klassenmanagement en de nieuwe generatie is 920MB groot. Die kopieer je dus niet zo makkelijk...

  BeantwoordenVerwijderen