11 mei 2009

Euro Creator

EuroCreator is een veilige, gemodereerde omgeving waar leraren en leerlingen mediacreaties kunnen bekijken en met elkaar kunnen delen.
Het doel van Het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie (2009) is het promoten van creativiteit door middel van digitale media, evenals de voordelen van het gebruik ervan bij het lesgeven en leren.

EuroCreator is een educatief initiatief, ontworpen om leerlingen en leraren in heel Europa aan te moedigen om ten minste één mediaonderdeel te creëren. Om dit initiatief te steunen is de EuroCreator website ontwikkeld om zo docenten te helpen en de creativiteit van jonge mensen te erkennen en te belonen. EuroCreator biedt een pan-Europees platform voor leerlingen en docenten om hun creativiteit te uiten en hun werk te delen.

De website is beschikbaar in 10 Europese talen en biedt certificering door de EU-commissaris voor Onderwijs, Jeugd & Cultuur: Ján Figel.

De website is bedoeld voor twee specifieke deelnemers:
  1. Leerlingen: De media van de leerlingen wordt geüpload door de leraar, en vervolgens ontvangen ze positieve feedback over hun inzending van één van de teamleden van EuroCreator. Ze ontvangen ook een ondertekend certificaat van EU-commissaris Ján Figelʼ die hen feliciteert met hun werk.
  2. Leraren: Voor leraren die nog nooit deel hebben genomen aan mediagerelateerde activiteiten worden er trainingen aangeboden in de vorm van videomodellen en instructievideo's.
EuroCreator is ontworpen om inclusief en gebruikersvriendelijk te zijn met een ongecompliceerd deelnemingsproces, het 4-stappenproces:
  1. Een leraar of leerling hoort van het EuroCreator project. Ze bezoeken www.eurocreator.eu en kiezen de door hun gewenste taal.
  2. De leraar besluit dat de school mee wil doen aan het project en vult een kort online inschrijfformulier in.
  3. EuroCreator ratificeert de school en levert, via e-mail, de gebruikersnaam en het wachtwoord van de leraar.
  4. De leraar en de leerlingen beginnen aan het project.
De leerlingen worden aangemoedigd om media die door andere scholen is geleverd, te bekijken en ermee te werken. Ze kunnen de inhoud ervan vanuit hun woonplaats of een andere plaats in Europa zien.
Leraren wordt aangeraden om naar het siteonderdeel "Leraar" te gaan, waar ze instructievideo's kunnen bekijken die hen op weg kunnen helpen.

Tot zover het betere knip- en plakwerk van een site die er veelbelovend uitziet met nu al een aantal leuke filmpjes. Maar wat ik dan toch wel weer raar vind is dat je bij het registratieformulier de volgende vraag kunt aanvinken:
"Wil je dat Apple of zijn service providers, leveranciers of partners contact met je opnemen over workshops en informatie over Apple in het onderwijs?"
Aan de andere kant: het zijn vaak de sponsoren die dingen mogelijk maken die anders nooit van de grond zouden komen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten