01 juni 2009

Beter zelfbeeld voor photoshoppende tieners

"Onderzoek van de Stichting Mijn Kind Online laat zien dat tieners die meer ervaring hebben met het bewerken van hun eigen foto's, minder ontevreden zijn met hun eigen lijf. Actief bezig zijn met media kan dus bijdragen aan een beter gevoel." (bron)

Een interessant artikel op Ouders Online van Justine Pardoen en Marion Duimel naar aanleiding van een onderzoek dat door Ouders Online is verricht. Het rapport is gratis te downloaden: (On)bewerkt beroemd.

Het rapport gaat over tieners en beroemd zijn, foto’s maken en bewerken, het zelfbeeld van tieners en hun media consumptie. Het onderzoek kent geen centrale vraagstelling maar is een verkennende beschrijving van de genoemde onderwerpen en hun onderlinge samenhang. Maken tieners die beroemd willen worden bijvoorbeeld vaker foto’s van zichzelf? Is er een verband tussen hun zelfbeeld en het zien van media met ideaalbeelden erin?

Zelf fotoshoppen maakt mediawijs
Het onderzoek toont een opmerkelijk verband: ervaring met fotoshoppen hangt samen met meer begrip. Hoe vaardiger kinderen zijn in het bewerken van foto's, hoe meer ze beseffen dat alles wat ze zien, gemanipuleerd is. Dat hangt dan weer samen met een grotere tevredenheid over het eigen uiterlijk.
Kinderen die zelf aan de gang gaan met Photoshop, zijn als 'kenners' beter op de hoogte van wat er allemaal uitgespookt wordt met foto's.

Ik heb het vanmorgen even zelf uitgeprobeerd en kan zeggen dat het niet alleen voor tieners werkt. Nadat ik wat rimpels had verwijderd voelde ik me een stuk beter! Heb ook nog geprobeerd m'n neus dicht te stoppen tegen die akelige graspollen, maar dat had helaas geen effect...

2 opmerkingen:

  1. Nooit gezien dat jij rimpels had...makkelijk photoshoppen dus...ik zal mijn ogen eens liften, is goedkoper dan in het echies :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik een ontevreden-met-mezelf-dagje heb,
    dan kijk ik op Photoshop Disaster Blog.
    Is sneller en een stuk leuker dan zelf photoshoppen.

    BeantwoordenVerwijderen