16 juni 2009

De eerste mobiele Augmented Reality browser

Het Nederlandse bedrijf SPRXmobile lanceert vandaag Layar, ’s werelds eerste Augmented Reality mobiele browser, waarmee een digitale laag wordt gelegd over het camerabeeld in een mobiele telefoon. Een gebruiker die rondkijkt door de lens, ziet real time welke huizen te koop en te huur zijn, welke bars en winkels populair zijn, en waar in de straat zich vacatures, zorgverleners en geldautomaten bevinden. SPRXmobile werkt hiervoor samen met een aantal bedrijven.

Layar is gebaseerd op location based services en werkt op mobiele telefoons met een camera, een GPS en een kompas. De mobiele service is als eerste beschikbaar op toestellen met het Android-besturingssysteem (G1 en HTC Magic). Het werkt als volgt: bij het opstarten van de Layar-applicatie gaat de camera automatisch aan. De GPS van de mobiele telefoon weet waar men zich bevindt en het kompas weet in welke richting de gebruiker kijkt. Elke partner die aan het concept meedoet heeft een verzameling locatiegegevens met relevante informatie die een eigen digitale laag vormt. Met één druk op de knop wisselt de gebruiker eenvoudig tussen de verschillende lagen. Hiermee ontstaat een nieuw soort browser, die een verrijkte kijk op de werkelijkheid biedt.

Hyves is een van de partners die meedoet.
"Omdat Hyven vaak in een publieke omgeving gebeurt, terwijl je een mobieltje gebruikt, zoeken wij naar manieren om die fysieke wereld beter te mengen met de virtuele. Hyvers kunnen via Layar nu - letterlijk - snel zien welke populaire kroegen, clubs en restaurants in de buurt zijn, inclusief laatste krabbels en foto’s om een idee te krijgen van hoe het er echt is" (bron)

Ik heb wat screenshots bekeken en ben best wel onder de indruk. Kan me voorstellen dat zoiets eerst ontwikkeld wordt met bedrijven als Funda, Hyves, Tempo-Team, Zekur.nl en ING maar hoop toch dat ze op korte termijn de link gaan leggen naar educatieve toepassingen, want die zijn er wel degelijk.

Stel dat je straks met je Andraoid door de stad loopt en gelijk ziet welke winkels stageplaatsen te bieden hebben!

1 opmerking:

  1. Prachtig! Dit is al een stap concreter dan de video over het vervangen van een motoronderdeel, dat ik eerder op dit weblog zag. Er zijn heel veel toepassingen denkbaar voor educatief gebruik. Juist educatie; zeker omdat er nog vraagtekens bestaan voor de inzet van augmented reality als 'handleiding' voor professionals.

    Serge

    BeantwoordenVerwijderen