30 juni 2009

Draai Linux vanaf een USB stick

Je hebt vast nog wel ergens een USB stick liggen? Dan is dit een leuk projectje voor een mooie zomeravond!

SugarLabs heeft namelijk Sugar on a Stick uitgebracht. Het is een Linux (Fedora) distributie die met gemak op een SUB stick past. Met behulp van live usb creator kun je er een bootable stick van maken ,en ervoor zorgen dat het geheugen dat overblijft gebruikt wordt tijdens het werken.
Sugar Labs is een non-profit organisatie die open source educatieve software maakt. Het is vorig jaar opgericht door Walter Bender die daarvoor directeur was bij het One Laptop Per Child (OLPC) project.
SoaS (Sugar on a Stick) is te downloaden als iso bestand (380MB) en er zijn installatie instructies beschikbaar voor Windows, Apple en Linux.

Afgelopen weekend heb ik een een ander gedownload en op een USB stick gezet. Met behulp van die live usb creator ging dat kinderlijk eenvoudig.
Vervolgens heb ik de bootvolgorde in de bios van mijn ASUS EeePC 701 (net één jaar oud!) aangepast en de stick aangesloten.
Even opnieuw booten en ik kwam in een bijzondere omgeving terecht met een aparte menuschil. Een aantal programma's is direct beschikbaar, waaronder zelfs een mindmapping programma!
Na wat klikken zag ik mijn wireless router en even later zat ik via een minimalistiche browser zelfs op internet! Er zit ook een opname programma bij en ja hoor: zonder dat ik iets hoefde in te stellen werd mijn webcam herkend en kon ik mezelf opnemen.
We hebben het hier over versie 1 maar het werkt dus al heel behoorlijk! Met de programma's die worden aangeboden is het bedoeld voor gebruik door basisschoolleerlingen, maar ik vond het heel interessant om mee te "spelen".

Het achterliggende idee is natuurlijk heel mooi: op die stick neem je je hele omgeving mee want wat je doet wordt opgeslagen op die USB stick (mits groot genoeg) Toen ik hem gisteren dus op een totaal andere machine op mijn werk aansloot paste het systeem zich daar gelijk aan, maar had ik bijvoorbeeld wel de favorieten die ik in de browser had bewaard. Ook op die werkcomputer had ik gelijk internetverbinding (hoezo Cisco clean acces agent eerst installeren?).
Al met al echt de moeite waard om eens te bekijken!
Een engelstalige recensie met wat screendumps vind je bij ars technica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten