02 juni 2009

Workshop interactieve GPS-tochten

Vanmiddag was ik bij Surfnet in Utrecht voor een workshop interactieve GPS-tochten, verzorgd door twee medewerkers van Fontys. Ik was afgekomen op de beschrijving zoals je die hier kunt lezen en waarbij een overzicht werd beloofd van de mogelijkheden die er momenteel zijn. Dat viel me eerlijk gezegd een beetje tegen want zoals aangekondigd werd de meeste tijd echt besteed aan het maken van een eigen interactieve speurtocht met de software van Mscape. Je kunt ook niet alles willen in één middag tijd...

Mscape blijkt een pakket te zijn waarmee je al heel snel een soort van speurtocht kunt maken die gebruikt kan worden op een PDA met Windows Mobile en GPS. Denk dus niet dat je met een willekeurige smartphone (of iPhone) kunt werken of met een dedicated GPS apparaat. Mscape is echt uitsluitend geschikt voor die PDA en andere mogelijkheden werden daarmee dan ook niet behandeld want vielen buiten het bestek van de workshop.
Toch was het interessant om de workshop te volgen en zo hands-on bezig te zijn met het maken van een tocht. Na de pauze werden we zelfs in groepjes op pad gestuurd om met PDA en al een tocht te lopen in de binnenstad van Utrecht. Deze tocht was vanmorgen uitgezet door een van de workshopleiders.

Als je de handleiding op de voet volgt heb je deze workshop volgens mij niet echt nodig, alhoewel... Gelijk na de eerste import van een kaart liep iedereen al vast. Het bleek dat je de taalinstellingen moet veranderen naar Engels. De begeleiders hadden er zelf een paar dagen over gedaan om hier achter te komen! Die tijd heb ik dus al terugverdiend door de workshop te volgen!

Verder was het leuk om van de andere deelnemers te horen op welke manier zij deze tool denken te kunnen gaan inzetten. Veel deelnemers denken dan toch aan een speurtocht voor de 1e jaars tijdens de introductieweken. Ik denk vooral ook aan mogelijkheden binnen de opleiding Sport&Bewegen en Toerisme&Recreatie.
Verder hoop ik dat scholen gemaakte bestanden gaan delen zodat je van elkaars tochten gebruik kunt maken.

Vanmiddag werkten wij met een HTC Touch van over de € 450, maar je kunt al werken met een MIO van nog geen € 250. Het zijn wel dingen die de school zelf zal moeten aanschaffen want je kunt van je leerlingen/studenten niet verwachten dat ze zelf allemaal een PDA hebben die aan de eisen voldoet. Dat zie ik dan ook gelijk als de grootste drempel van het werken met door Mscape gemaakte tochten.
Ik blijf dan ook op zoek naar oplossingen die generieker zijn en gebruikmaken van een willekeurige smartphone...
Meer informatie en handleiding vind je bij mobieleonderwijsdiensten.nl en bij Fontys.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,
  Zoals ik op twitter al vertelde, zou je eens naar geocachen moeten kijken. Voor nog geen € 90,- heb je een GPS-ontvanger waarmee dit mogelijk is (en als je op marktplaats gaat kijken kun je ze vaak nog goedkoper krijgen).
  Op www.geocaching.com worden routes die andere mensen wereldwijd hebben gemaakt met elkaar gedeeld. Hier zitten routes tussen die stukjes geschiedenis of cultuur behandelen.
  Een beetje creatieve docent moet hiermee zeker ook een heel mooie educatieve tocht voor kunnen ontwikkelen zonder al te veel techniek in huis te hoeven hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Willem,
  Na het lezen van je blog hierboven ben ik ook maar eens gaan stoeien met mscape. En zoals "iedereen" loop ik ook vast als ik een kaart probeer te importeren. Het importeren lijkt goed te gaan, maar als de import klaar is blijk ik geen kaart, maar een "witte vlek" geïmporteerd te hebben. Heeft dit te maken met de taalinstellingen waar jij het over hebt? Zo ja: hoe/waar wijzig ik die?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rob
  Sluit Mscape af
  Ga naar het configuratiescherm
  Kies Datum, tijd, taal- en landinstellingen
  Kies Landinstellingen
  Verander in Engels (Amerikaans)
  Open Mscape opnieuw!

  BeantwoordenVerwijderen