14 september 2009

Het Data Liberation Front

Klinkt- en ziet eruit als een nieuwe bevrijdingsbeweging en mischien is het dat ook wel!

Het Data Liberation Front is een engineering team bij Google met als enige doel om het voor gebruikers gemakkelijker te maken hun gegevens te verhuizen van- en naar Google-producten. Ze doen dat omdat ze geloven dat alle gegevens die wij maken een product van onszelf zijn. Ze helpen en raadplegen andere technische teams binnen Google hoe ze hun producten kunnen "bevrijden".

Dit is hun missie:
"Gebruikers zijn zelf eigenaar van de data die ze opslaan in Google producten.
Het doel is om gebruikers meer controle te geven door het voor hen gemakkelijker te maken om gegevens in en uit te verplaatsen."


Mensen kijken meestal niet of ze hun gegevens van een product kunnen weghalen, totdat ze op een dag besluiten dat ze willen vertrekken. Om deze reden adviseren zij om altijd de volgende drie vragen te stellen valvorens een product te gaan gebruiken dat gegevens opslaat:
  1. Kan ik mijn data exporteren?
  2. Hoeveel gaat het me kosten om mijn gegevens te exporteren?
  3. Hoeveel tijd gaat het me kosten om mijn gegevens te exporteren?
De ideale antwoorden op deze vragen zijn:
  1. Ja.
  2. Niets meer dan ik nu al betaal.
  3. Zo weinig mogelijk.
Er mogen geen extra kosten gemoeid zijn met het exporteren van data. Buiten dat, als het je heel veel tijd kost om data t exporteren is dat bijna net zo erg als helemaal niet kunnen exporteren.
"Wij denken niet dat onze producten al perfect zijn, maar we blijven werken aan het makkelijker maken om uw data te im- en exporteren."

Je kunt de werkzaamheden van het Data Liberation Front via het Data Liberation Front Blog of door ze te volgen op Twitter: www.twitter.com/dataliberation.

Tot zover een naar ik hoop redelijke vertaling van wat er op www.dataliberation.org te lezen is.
Op het weblog geven ze een voorbeeld van wat ze nu eigenlijk bedoelen.
Zo is het heel makkelijk om de inhoud van je Gmail account te exporteren naar een ander platform. Ook alles wat je bij Google Documents hebt staan kun je simpel binnenhalen.

Al met al een loffelijk streven lijkt me. maar zelf zou ik nog een stap verder willen gaan:
Het zou mogelijk moeten zijn alles wat van jou is te kunnen verwijderen van de servers van Google, dus niet alleen exporteren maar volledig deleten!

1 opmerking:

  1. Grappig, we hebben er op hetzelfde moment over geschreven maar jij heel wat uitgebreider. We hebben wel ongeveer dezelfde opmerking aan 't end :-)

    BeantwoordenVerwijderen