22 december 2009

Spelen met een iPhone

Van je kinderen moet je het maar hebben!
Twee weken geleden schafte m'n dochter een iPhone aan en nu mag ik er wat mee spelen. Wat voor mij nieuw is is voor veel anderen natuurlijk al lang gesneden koek dus zal ik niet bloggen over m'n ervaringen om reacties te voorkomen als: "wist ik al, is al over geblogd, stond drie maanden geleden al daar beschreven" enzovoort.

Waar ik wel ontzettend van baal is dat je zo vast zit aan die Apple iTunes store. Waarom kun je alleen maar langs die weg applicaties binnenhalen?
Ik wilde dolgraag Dragon Dictation uitproberen. Een (nu nog) gratis app die gesproken tekst omzet naar geschreven tekst. (Zie ook: Dicteer je mailtjes en berichten op de iPhone) Helaas niet beschikbaar in "mijn winkel"! Waarom kunnen bedrijven (en particulieren) niet gewoon hun eigen downloads via hun eigen site aanbieden?
Weet eigenlijk niet of dat voor de Android market ook geldt (inmiddels weet ik het wel dankzij Pierre), maar Windows Mobile applicaties kun je tenminste overal vandaan halen.

Maar nu ik een iPhone in handen heb en over de mogelijkheden lees die het Android platform biedt vraag ik me wel af hoe lang Windows Mobile het nog volhoudt. Als ik m'n Palm Treo naast de iPhone leg en ga vergelijken is het gewoon zielig wat die Palm allemaal niet kan. Ik zou als ik Microsoft was de handdoek in de ring gooien en m'n geld en energie aan andere dingen besteden...

Betekent dit dat je me binnenkort ziet lopen met een iPhone? Dat weet ik nog niet. Vind het wel een hele hoop geld en voel eigenlijk toch meer voor een Android toestel, al zou ik die dan wel eerst willen testen. Misschien dat ik m'n zoon zo gek krijg om er een aan te schaffen!

5 opmerkingen:

 1. Mbt die hoop geld: ik heb me verbaasd over het feit dat ik 1 van de betere telefoons (die iPhone) voor 29,95 per maand kan kopen (150 belminuten/sms-jes, onbeperkt dataverkeer) en geen Android-toestel kon kopen voor een zelfde bedrag. Dus in die zin krijg je mi veel waarde voor dat geld. Daarnaast zijn er nog maar sinds kort echt Androids die een beetje in de buurt komen van de iPhone, zoals de Motorola Droid. En behalve de telefoon zelf, is het nuttig te kijken naar het aanbod van software (die winkel ;-))... Al met al is de iPhone mi een goede deal. Maar als je natuurlijk met een simpele telefoon met sim-only ook gelukkig bent, is dat ook prima :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het Android platform is inderdaad veelbelovend. Alleen... het blijft vooralsnog nog te veel bij 'beloven'. Eerst maar eens zien dat functionaliteit en kwaliteit en duurzaamheid van de iPhone wordt ge-evenaard. Misschien dat ik dan over een jaar of twee ook met een Andriod rond loop.

  Alleen bij de Appstore? Nee hoor. Als je de iPhone Jailbreak-t kan je apps van allerlei andere plaatsen downloaden.
  Ik heb me daartoe niet laten verleiden want ik wil dat mijn apparaat het gewoon doet zoals ie geacht wordt het te doen. Een telefoon is immers meer dan een speeltje (althans voor mij dan). Met Jailbroken iPhones weet je maar nooit.

  Voor mijn iPhone heb ik niets betaald. Gewoon het passende abo bij T-Mobile afsluiten en je krijgt het toestel er bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het zielig dat je de Palm Treo gebruikt in vergelijking met de iPhone. Dat toestel is ruim 2 jaar oud. Wat objectiever zou zijn is om er de HTC HD2 naast te leggen. Wellicht dat je dan wat genuanceerder oordeelt over Windows Mobile.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Willem,
  Daar moet ik je natuurlijk helemaal gelijk in geven!
  Zo'n vergelijking is oneerlijk en gaat ook niet op.
  Bij die uitspraak heb ik me ook meer gebaseerd op wat ik her en der gelezen heb over Windows Mobile in vergelijking tot iPhone en Android.
  Gelukkig ben ik geen vergelijkingssite maar schrijf ik gewoon over persoonlijke spinsels.
  Maar als Microsoft mij een HTC HD2 beschikbaar wil stellen om te testen zal ik er zo eerlijk mogelijk over schrijven natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helaas geef je (in dit geval) de verkeerde partij de schuld van de omweg die je zou moeten volgen om Dragon Dictate te kunnen testen. Het is namelijk Nuance dat bepaald in welke winkels hun software aangeboden wordt. En zij bieden het nog niet voor Nederland aan, is niet een keuze van Apple. Was ook lange tijd zo voor de Kindle for the iPhone applicatie, daar besliste Amazon van dat die alleen in de VS store beschikbaar was, niet Apple. Zie het als een andere vorm van de regiocodering op DVD's.
  Omdat de applicatie gratis is, kun je hem via een omweg wel gewoon installeren zonder dat je een jailbreak hoeft uit te voeren. Wat je moet doen is een account aanmaken in de VS store en dan kun je, vanaf je iPhone, inloggen op die winkel en de applicatie downloaden/installeren.
  Hoe je zo'n account kunt aanmaken kun je hier lezen (let op! wel stap voor stap volgen anders zie je de "None" optie niet!!!!)

  Overigens, als ik dat vergelijk met de wijze waarop ik altijd onder Windows Mobile applicaties moest installeren dan schieten we weer de tranen in mijn ogen. Dat ik dat ooit voor elkaar kreeg: applicatie downloaden naar mijn laptop, zorgen dat Active Sync geïnstalleerd was, telefoon aansluiten, installer runnen en hopen dat alles werkt. Na afloop heb je dan zowel op je laptop als op je telefoon (delen van/resten van) de applicatie staan.
  Mijn iPhone hangt hoogstens aan mijn laptop om er wat foto's / video's vanaf te halen of om op te laden én natuurlijk als ik een 3G modem nodig heb. Applicaties installeren doe ik nooit via iTunes maar rechtstreeks op het toestel met één druk op de juiste knoppen.

  Vooral nog even spelen met die iPhone, ben je zo verkocht (tenzij je iemand vind die je een HTC Hero laat zien en je je realiseert dat je die iets goedkoper kunt krijgen met ook bijna alle applicaties die je nodig hebt, dan sla je vanzelf aan het twijfelen ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen