29 april 2010

Terugblik SamSam 2010

Gisteren was ik te gast op het onderwijscongres van Microsoft in Nieuwegein: SamSam 2010.
Deze keer in een heel andere rol dan voor mij gebruikelijk, namelijk als een soort van standhouder op de beursvloer om Mouse Mischief te demonstreren. Daardoor kon ik de breakout sessies helaas niet bijwonen. Natuurlijk ben ik wel even rondgegaan om foto's te maken en zag overal goed gevulde zalen en een geïnteresseerd publiek. Tijdens die sessies is het trouwens niet stil op de beursvloer. Er zijn genoeg "spijbelaars" die graag de tijd nemen om zich te laten voorlichten. Andere standhouders buurten bij elkaar en wisselen informatie uit. Al met al een apart maar ook gemoedelijk sfeertje.
De meeste sessies werden verzorgd door een onderwijsinstelling samen met een Microsoft partner. Uitzondering daarop vormden Rob&Rob van het Nova College die vol trots vertellen hoe je ook zonder partner volledig in eigen beheer Sharepoint kunt uitrollen, als je het maar goed aanpakt!

De keynote werd verzorgd door Jeroen Boschma, auteur van het boek Generatie Einstein.
Eerlijk gezegd was ik niet erg onder de indruk van zijn verhaal. Zeer hoog overvliegend en erg generaliserend schetste hij een beeld van "de jongeren" als één grote groep waar "wij" helemaal niets van begrijpen. Ik vraag me werkelijk af op welk onderzoek hij zijn conclusies baseert. Kritische vragen uit de zaal deed hij heel makkelijk af of ging hij uit de weg. Ik kan me voorstellen dat zijn verhaal goed verkoopt bij bedrijven maar mij heeft hij niet overtuigd, eerder het tegenovergestelde. Ik heb zijn sessie opgenomen en wil het nog eens rustig terugkijken. Als ik het de moeite waard vind kom ik er nog een keer op terug...

Tijdens de lunch was er gelegenheid om deel te nemen aan een kennis carrousel langs de partner stands. Een leuke formule die ook goed benut werd.

Het studentenpanel dat 's middags de gelegenheid kreeg voor een interactieve talkshow met het publiek was dan ook bepaald geen afspiegeling van het beeld dat Jeroen ons 's ochtends probeerde te schetsen. Een leuk maar misschien wat braaf stel jongeren dat open en onbevangen vertelde over hun ervaringen met ICT en onderwijs en vragen vanuit de zaal beantwoordde. De vorm van een panel vind ik altijd een lastige maar ze sloegen zich er prima door.
Dat gold trouwens ook voor de dagvoorzitter die het prima deed, ook al was het zijn eerste keer en wist hij niet waarom juist hij hiervoor gevraagd was. Volgens mij gaan ze je vaker vragen!

Het bezoek aan het klaslokaal dat ik had ingericht met muizen viel me wel wat tegen maar de mensen die de moeite namen om zich te laten informeren waren zeer enthousiast en gaven zonder uitzondering aan het te willen gaan uitproberen. Sommige dingen hebben wat tijd nodig. Het gigantische multi-touch screen op de stand van IT-Workz trok duidelijk meer bekijks. Logisch, want muizen kennen we al...

Op de partner stand van Winvision was weer een Surface tafel opgesteld met de vertrouwde beelden van rimpels in het water en een schaakbord. Wanneer wordt daar nu eens een echt interactieve en zinnige educatieve applicatie voor geschreven?

Verder hield een echte EDU Dokter spreekuur maar helaas bleek arts Remco Ploeg niet bereid zich in de witte doktersjas te hijsen. De adviezen die hij gaf waren echter prima.

Foto's van de SamSam dag staan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten