26 mei 2010

Cloud Computing in het onderwijs

Publicatie Cloud Computing in het onderwijs verschenen


Met de titel 'Cloud Computing in het onderwijs. Minder zorg om techniek, meer profijt van ict' brengt het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma een publicatie uit, dat een onderzoek naar de meerwaarde van Cloud Computing voor het onderwijs afsluit.

Wellicht heeft u al eens van cloud computing gehoord. Het is een term die ict’ers vaak – en steeds vaker – gebruiken. U kunt daardoor de indruk krijgen dat het de zoveelste hype in de ict is. Tot op zekere hoogte is dat ook het geval.
Maar cloud computing is vooral een fundamentele verandering in het gebruik van ict, die het onderwijs veel te bieden heeft: doordat u minder tijd hoeft te besteden aan de techniek, heeft u meer tijd voor de toegevoegde waarde van ict in het onderwijsproces.

Cloud computing ontleent zijn naam aan het feit dat het gaat om diensten die via internet worden aangeboden. De cloud is een metafoor voor het internet, dat – net als andere grote computernetwerken – vaak als een wolk wordt afgebeeld. Cloud computing is niet nieuw. We gebruiken immers al jaren applicaties of software via internet, denk aan Hotmail of Gmail en aan internetbankieren. Ook binnen het onderwijs worden verschillende applicaties al geruime tijd via internet aangeboden en gebruikt, zoals de elektronische leeromgeving en het leerlingvolgsystemen.

Omdat Cloud diensten zo'n grote belofte voor het onderwijs lijken te zijn, deed het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma onderzoek naar de mogelijkheden van Cloud Computing. De conclusies van dit onderzoek leest u in deze publicatie. Deze is bedoeld voor onderwijsmanagers, schoolleiders en docenten.Het legt op een niet-technische manier uit wat cloud computing is en hoe het zich ontwikkelt, laat zien welke mogelijkheden het biedt maar ook waar u op moet letten en geeft praktische tips voor besluitvorming en implementatie. (bron)

Download publicatie Cloud Computing in het onderwijs [PDF 1588 Kb ]

2 opmerkingen:

 1. Hoi Willem,


  Dank je wel voor het delen, deze relevante publicatie was even aan mijn aandacht ontsnapt.

  Goed, heldere uitleg met ook nog bruikbare verwijzingen naar verdiepende informatie.

  Voor iedere school is het belangrijk om wat kennis te hebben hiervan om aan alle ELO-leveranciers ook wat goede en kritische vragen te kunnen stellen. Want cloud computing wordt ook wel veel als marketingterm ingezet zonder helder uit te leggen wat het betekent voor een organisatie. Dat wordt prima uitgelegd in deze publicatie. Dank je.

  Hartelijke groeten, Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer interessant document. Cloud computing heeft duidelijk de toekomst alleen moet bij de keuze goed opgelet worden op de beperkingen. Voornamelijk bij SaaS diensten kan het zo zijn dat je een standaard systeem krijgt met minder ruimte voor maatwerk.

  BeantwoordenVerwijderen