19 juni 2010

Gebruikersdag N@Tschool 2010

De gebruikersdag N@Tschool 2010 die gisteren werd gehouden in Rotterdam had als thema:
Communities in E-learning.
De aftrap werd verzorgd door Bart Rienties die zijn keynote begon met een samenvatting waarbij hij een foto toonde en de zaal vroeg wat we hierin zagen.
Natuurlijk kwamen de gewenste antwoorden zoals netwerken, verbindingen enz.
Daarop stelde hij de vraag Wie is er lid van een online community met als antwoordmogelijkheden:
LinkedIn, Facebook, Hyves, Wiki en Newsgroup/discussion forum community?
Wat mij verbaasde is dat zeker 10% van de zaal van geen enkel platform lid bleek te zijn! Ik vroeg Bart na afloop van zijn keynote of hem dat ook verbaasde, maar hij vond het nog meevallen...
Hij gaf aan in de rest van zijn verhaal die 10% duidelijk te maken hoeveel winst je kunt halen uit deze netwerken in je onderwijspraktijk. Eerlijk gezegd vraag ik me af of hem dat gelukt is. Ik kan me namelijk ook voorstellen dat die 10% in hun ogen nou niet direct een overtuigend bewijs geleverd kreeg. Op de vraag van Bart aan iemand in de zaal waarom hij er geen gebruik van maakte antwoordde deze namelijk: uit principe.
Tja en juist mensen met dat soort principes overtuig je natuurlijk niet zo makkelijk (is mijn ervaring).
De presentatie van Bart Rienties is hier in zijn geheel te bekijken: http://slidesha.re/9q0b4I. Zoals je zult zien een mengeling van wel- en niet vertaalde sheets met voor een presentatie af en toe wel heel veel tekst.

Open Leer Centrum ROC ZadkineDaarna workshoprondes met echt heel veel keus voor de deelnemers. Wat ik heel slim vond van de organisatie is dat voor de vendors een aparte ronde was opgenomen zodat zij naast hun standje in de vendors alley ook de gelegenheid en de tijd kregen om hun produkt(en) inhoudelijk te tonen.
Zelf ben ik naar de presentatie gegaan van Remco Ploeg die live demonstreerde hoe N@Tschool is te koppelen aan de mogelijkheden van Live@Edu. Wat hij liet zien is een concept. Pas wanneer veel gebruikers aangeven dit te willen zal deze functionaliteit echt ingebouwd en beschikbaar gesteld worden, maar het kán dus wel!

We waren te gast bij de afdeling horeca van ROC Zadkine en die deden geweldig hun best het iedereen goed naar de zin te maken. De ontvangst was dan ook hartelijk en de lunch prima. Een mooie locatie ook met een onder andere goed ingerichte restaurants en een prachtig OLC. Mijn complimenten ook voor de prima wireless verbinding waar we gebruik van mochten maken. Het uploaden van foto's ging bijvoorbeeld supersnel!

Threeships steunt onze jongensWat altijd gezien wordt als een van de hoogtepunten van de dag is de traditionele keynote van Wiel van de Berg, algemeen directeur van Threeships. Ook nu weer liet hij via een gelikte presentatie (komt deze nog beschikbaar Wiel?) zien wat de ontwikkelingen zijn geweest van het pakket tot nu toe en de roadmap naar de toekomst waarbij hij uiteraard goed inspeelde op het thema Communities en E-learning.
Zo demonstreerde ook hij (live!) de integratie met Live@Edu waarbij gebruikers de mogelijkheid krijgen om binnen de N@Tschool omgeving met elkaar te chatten en te zien wie er op dat moment online is. Drie jaar geleden beloofde Wiel ons nog een integratie met Skype, maar nu is het dus op deze manier opgelost! Tenslotte beloofde Wiel ons een verrassing bij vertrek en uiteraard ná inlevering van het evaluatieformulier en die bleek te bestaan uit een origineel voetbal overlevingspakket waarin een oranje vuvuzela niet kon ontbreken:-)

Oranje pakketDaarna nóg twee workshoprondes en bij de borrel de prijsuitreiking voor de best gewaardeerde presentaties waarbij de beschikbaar gestelde Xbox, eReader en iPod niet naar de eerst genomineerde winnaars gingen omdat die al bleken te zijn vertrokken. In het vervolg toch wat langer blijven als je dit soort mooie prijzen niet mis wil lopen! Zij die de prijzen nu in ontvangst namen waren daar uiteraard heel blij mee.

Al met al kunnen gebruikers én organisatie terugzien op een zeer geslaagde dag. Volgend jaar weer waarbij ik heel benieuwd ben naar de locatie die dan wordt gekozen. Wat mij betreft ergens in het midden of oosten van het land want het is toch wel een eind hoor naar die randstad....
Gemaakte foto's staan hier, filmpjes volgen later.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Willem

    Lokatie van volgend jaar wordt aan gewerkt...heb je nog een mooi voorstel voor het midden of oosten van het land? Met dank voor je verslag en we kunnen inderdaad terugzien op een geslaagde gebruikersdag in Rotterdam! Het centrale thema van de dag 'online communities' behoeft duidelijk nog meer aandacht en zal ook de rest van het jaar centraal staan als thema. Jouw bijdrage is in elk geval een eerste stap in community vorming tussen de leden. Met dank namens het bestuur! Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de complimenten Willem. Ik zal ze doorgeven aan de deelnemers die hun best hebben gedaan om deze dag zo goed mogelijk te verzorgen.

    BeantwoordenVerwijderen