06 juni 2010

Historie van de informatica

Deze week ontving ik het boek Omringd door informatica, dat ik besteld had na een tip van Frans Peeters.
Wat een prachtig boek is dat! Echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in (de geschiedenis van) Informatica! Het boek is GRATIS verkrijgbaar bij het CWI. Stuur daarvoor een e-mail naar: bricks@cwi.nl (zolang de voorraad strekt).

Waarover gaat het boek?
Zoals de stoommachine aan het eind van de achttiende eeuw de industriële revolutie ontketende, zo hebben de computer en het internet de huidige informatierevolutie ontketend. We chatten, e-mailen en netwerken over de digitale snelweg, doen onze bankzaken achter de pc en vinden met zoekmachines onze weg door een alsmaar uitdijend informatie-universum. De iPhone en andere ‘smart phones’ brengen alle internettoepassingen draadloos bij elkaar zodat je de hele digitale wereld in je broekzak hebt. Computer en internet zijn verlengstukken geworden van ons hele denken en doen. Informatica maakt het allemaal mogelijk.

Toch is de informatica zoveel meer dan de pc, het internet en de iPhone. Meer dan enig ander vakgebied is de informatica – als de wetenschap van informatieverwerking – een uniek samenspel tussen de wetenschappelijke ontdekkingen aan de binnenkant en technologische uitvindingen aan de buitenkant.

Dit boek brengt de binnen- en buitenkant van de informatica bij elkaar. Het neemt de lezer mee langs recent fundamenteel informaticaonderzoek naar digitale veiligheid, schatgraven in databergen, automatische beeldinterpretatie, sneller internet, luchthavenplanning, stromingssimulaties, computergames, betrouwbare software en kwantumcomputers. Ten slotte gidst een uitgebreid historisch overzicht de lezer langs de mijlpalen van de informatica en haar toepassingen.
(bron: "the pleasure of finding things" Het weblog van Bennie Mols, de auteur van het boek)

Eigenlijk vreemd dat het boek niet gewoon digitaal wordt aangeboden. Dat geldt echter wel voor het historisch overzicht dat acherin het boek staat. Dat is beschikbaar als mooie tijdlijn via Dipity maar ook als Google document.

2 opmerkingen:

  1. Willem,
    Ik heb hem wel in pdf: http://www.box.net/shared/860ns30c8r
    Niet interactief, maar wel digitaal ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke tip, ik heb een exemplaar aangevraagd. Ik ben heel benieuwd naar aanleiding van jouw enthousiasme.

    BeantwoordenVerwijderen