07 september 2010

Samenwerking SURF en Microsoft voor hoger onderwijs

Online samenwerkingsomgeving Live@edu binnenkort beschikbaar via SURFfederatie

Utrecht, 7 september 2010
 - SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor hoger onderwijs en onderzoek, en Microsoft stellen de online samenwerkingsomgeving Live@edu beschikbaar aan het Nederlandse hoger onderwijs. Studenten en medewerkers loggen in met hun instellingsaccount via het authenticatieplatform SURFfederatie. Ze kunnen zo eenvoudig gebruikmaken van diverse gratis online communicatieprogramma's.

Jan Bakker, directeur SURFdiensten: “SURF zet met deze overeenkomst een belangrijke stap in haar innovatieve samenwerkingsinfrastructuur, waarin een scala aan online diensten wordt ontsloten en gebundeld, via open standaarden en een veilig authenticatieplatform. Dat wij de eerste organisatie zijn waarmee Microsoft een dergelijke systeemkoppeling aangaat, is veelzeggend."

Microsoft Live@edu is een gratis online service en bevat onder andere e-mail, agenda, contacten, chatfunctionaliteit en biedt de mogelijkheid bestanden te delen. Recentelijk is hier Office WebApps aan toegevoegd. Met Office WebApps is het mogelijk om Office documenten online (geschikt voor eenvoudige Word, Excel, Power Point en OneNote bestanden) te bewerken en op te slaan in de Windows Live SkyDrive. Deze online opslagmogelijkheid biedt iedere gebruiker 25 gigabyte. De bestanden worden binnen de Europese Unie opgeslagen. Door de toetreding van Microsoft tot de SURFfederatie houden instellingen controle over hun gebruikersaccounts, wat een belangrijke voorwaarde is voor gebruik van online voorzieningen buiten de eigen muren. Het is voor het eerst dat Microsoft een dergelijke federatieve authenticatiekoppeling legt met een andere organisatie.

Cees van de Par, directeur Public Sector van Microsoft: "Met de SURFfederatie bereiken we als leverancier van online diensten in potentie een miljoen gebruikers in het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Uiteraard zijn we daar enthousiast over. De diensten die we de gebruikers via Live@edu aanbieden, bevinden zich in de cloud - via internet raadpleegbaar dus -, waardoor zij er vanaf elke computer of mobiele toepassing over kunnen beschikken. Handig voor iedere student, docent of onderzoeker in het hoger onderwijs en onderzoek."

Beschikbaarheid
De komende maanden zal de Universiteit van Tilburg (UvT) als eerste deze nieuwe dienst aan studenten aanbieden. Als dit succesvol verloopt kunnen andere instellingen volgen. IT-manager van de UvT en mede-initiatiefnemer Corno Vromans is verheugd over de voorziening: ”Het heeft veel tijd gekost om de koppeling van Live@edu met de SURFfederatie te realiseren. Dat dit tot nog toe alleen in Nederland is gelukt heeft te maken met de goede samenwerking en organisatie binnen het onderwijs, en het commitment van Microsoft Nederland. Wereldwijd lopen we hiermee echt voorop.”

SURFfederatie
De SURFfederatie zorgt ervoor dat studenten en medewerkers van hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen met hun instellingsaccount kunnen inloggen bij diensten- en contentleveranciers op hetinternet. Dit maakt toegangsbeheer tot webgebaseerde diensten veilig, efficiënt en laagdrempelig. Het beheer van deze toegang is voor de aangesloten instellingen niet langer een tijdrovende bezigheid. Leveranciers van online diensten die zich aansluiten bij de SURFfederatie, bereiken daarmee met één aansluiting in potentie één miljoen gebruikers in het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland.

1 opmerking:

  1. ik vraag me af hoe zich dit verhoudt tot de onlangs gesloten overeenkomst met Google...
    (http://www.surf.nl/nl/SURFActueel/Pages/SURFenGoogletekenendriejarigeovereenkomst.aspx)

    BeantwoordenVerwijderen