13 november 2010

Dé Onderwijsdagen 2010

foto van Wytze Koopal
De afgelopen week stond in het teken van Dé Onderwijsdagen, georganiseerd door Kennisnet en Surf. "Dit jaarlijkse congres is een ontmoetingsplek voor ICT’ers, beleidsmakers en andere professionals uit het gehele onderwijsveld, van primair tot hoger onderwijs. Het maakt duidelijk hoe samenwerking en innovatie tot resultaten kunnen leiden." bron

Anderen hebben al veel geschreven over de conferentie, de keynotes en een aantal workshops. Ik begin daarom met wat algemene indrukken die me bij zijn gebleven.

Dit jaar waren er meer dan 1000 deelnemers. Als je de lijst bekijkt krijg je een redelijk beeld van de bezoekers. Zo waren er ruim 70 mensen van Kennisnet zelf en meer dan 80 van Surf, Surfdiensten en Surfnet. Daarmee is deze conferentie voor hen dus ook een prachtige gelegenheid om "het veld" te ontmoeten. Verder ruim 100 niet betalende bezoekers, bijvoorbeeld uitgenodigd als (Kennisnet)ambassadeur binnen de eigen instelling. Slim van de organisatie om deze mensen gratis toegang te verlenen en hen zo in de gelegenheid te stellen om inspiratie op te doen én te netwerken. Verder tel ik in de lijst zo'n 60 mensen vanuit het MBO veld.Vanuit het PO en VO zullen dat er zeker niet meer geweest zijn. Voor het merendeel verder dus toch vooral deelnemers uit het Hoger Onderwijs en dat zal ook te maken hebben met de voorgeschiedenis van De Onderwijsdagen.
Ik ben er nog steeds niet uit in hoeverre het nu slim is om het hele onderwijsveld van PO tot HO op één conferentie te willen bedienen. Het zou aardig zijn om in een themalijn te laten zien wat deze sectoren aan elkaar kunnen hebben en van elkaar kunnen leren, gelardeerd met wat praktijkvoorbeelden.


Het eerste wat me opviel toen ik het Beatrixgebouw binnenliep was de grote hoeveelheid jongelui in felgroen "CREW" T-shirt dat je vriendelijk lachend welkom heette en de weg wees naar de inschrijfbalie, alsof je die zou kunnen missen. Zijn het leerlingen van een school of werkstudenten die een centje bijverdienen? Het staat in ieder geval heel uitnodigend! Het volgende dat opviel bij binnenkomst was de overzichtelijke ruimte en het aantal zit- sta- en hangplaatsen. Wat was het verschil met vorige edities? Dat werd al snel duidelijk: dit jaar geen beursvloer met commerciële stands! In plaats daarvan her en en der Innovatie Eilanden waar allerlei nieuwe zaken gedemonstreerd werden.
Door deze ruime opzet én de programmering (anderhalf uur lunchpauze) hadden bezoekers dus alle gelegenheid elkaar op te zoeken en een plekje te vinden om even bij te praten. Ideaal wanneer je veel mensen kent en de conferentie vooral ook bezoekt om te netwerken. Maar je zult maar als ICT coördinator van een basisschool gekomen zijn en weinig bekenden tegenkomen. Dan lijkt me zo'n lunchpauze wel heel erg lang! Natuurlijk kon je dan ruim de tijd nemen om alle innovaties op de eilanden te bekijken, maar dat houdt ook een keer op. Het zal een bewuste keuze geweest zijn van de organisatie om het deze keer zonder de "commerciëlen" te doen, maar dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de financiën. Om heel eerlijk te zijn heb ik "ze" niet echt gemist, afgezien dan van het feit dat dit de eerste conferentie was sinds tijden waarbij ik zonder enige gadget huiswaarts keerde...

Op de catering leek niet bespaard te zijn. In plaats van buffetten waar je zelf je eten moest halen liepen er nu tijdens de lunchpauze heel veel vriendelijke mensen rond met bakken vol broodjes aan de schouders. Een leuke formule! Het avonddiner en live muziek bleek echter weer geschrapt. Zo zie je dat langzamerhand toch gebroken wordt met een formule die jarenlang ijzersterk leek.
In de centrale ruimte bleken twee schermen te staan waar #owd10 twitterberichten voorbijkwamen, maar die zijn mij niet opgevallen. Wie wel opviel was Jelle Koolstra van ROCmedia die met microfoon en cameraman de hele dag van hot naar her rende om mooie videobeelden te schieten. Onvoorstelbaar hoe snel zij een en ander live kunnen brengen, getuige het volgende filmpje:Al met al hing er door de gekozen opzet en aankleding én door de vriendelijke benadering van iedereen die een rol had op deze conferentie een heel prettige sfeer! Ik weet niet of betrokkenen daar uitdrukkelijk op gebriefd zijn maar het was alsof iedereen plezier had zonder dat het gemaakt overkwam. Een compliment voor de organisatie!
Dat geldt zeker ook voor de programmering van de verschillende keynotes.
In een paar vervolgberichten zal ik ik later ingaan op sommige sessies die ik gevolgd heb en andere zaken die ik ben tegengekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten