07 december 2010

Een nieuwe avatar

© Foto Liesbeth Dinnissen
Op de laatste i&i conferentie was op beide dagen een beroepsfotografe aanwezig die van iedereen die dat wilde gratis een portretfoto maakte. Een mooi aanbod waar ik natuurlijk graag gebruik van maakte!

Afgelopen week kreeg ik de foto in origineel formaat toegestuurd, vergezeld van de volgende instructies:
Hierbij krijg je het portret toegezonden die ik van je heb gemaakt op de I en II conferentie 24 november. De bestanden zijn groot genoeg voor A5 drukwerk. Omdat ik tegenwoordig niet goed meer weet wat er met de foto's gebeurt nadat ik ze heb afgeleverd, zijn hier enkele aanwijzingen waar je op kunt letten als je de foto's wilt bewerken, of verkleinen.
  1. Bewaar altijd het originele bestand precies zoals ik het heb aangeleverd, ook met dezelfde naamgeving.
  2. Als je de naam van het bestand wilt veranderen, bewaar het origineel dan ook.
  3. Werk altijd als je iets wilt veranderen weer opnieuw vanuit het origineel en sla het op onder een andere naam.
  4. De foto's zitten ook onder de originele naam in mijn archief, zodat je altijd de foto nog eens kunt opvragen, als je hem kwijt bent.
  5. Het Copyright van de foto gaat zover dat je hem mag publiceren voor flyers, website etc. Als derden de foto willen publiceren, is het netjes als ze mij om toestemming vragen en betalen voor de publicatie.
  6. Ik zou het erg op prijs stellen als mijn naam wordt vermeld bij publicatie. © Foto Liesbeth Dinnissen
  7. De foto heeft een s RGB kleurprofiel, waar de meeste schermen goed op zijn ingesteld, zodat de foto qua kleur goed op internet te zien is.
    Het was een plezier om je te fotograferen, en ik hoop dan ook dat het het resultaat heeft wat je hebt beoogd!
Prima tips die voor sommigen misschien een open deur zijn, maar waar anderen zeker veel aan kunnen hebben! Ook de regels voor copyright zijn helder en duidelijk en laten geen ruimte voor misverstanden. Verder is het natuurlijk fijn dat je de foto zelf mag nabewerken (retoucheren ook?)

Maar, vind je jezelf dan zo mooi?
Nou nee, dat niet echt, maar ik heb gemerkt dat door een duidelijk herkenbare foto te gebruiken als avatar (zie Wikipedia) in m'n profielen op alle mogelijke social media sites ik al in contact ben gekomen met mensen die me anders nooit aangesproken zouden hebben. Doordat mensen je herkennen van een foto stappen ze makkelijker op je af om zich voor te stellen en een praatje aan te knopen.
Daarom kan ik iedereen die echt wil netwerken dan ook van harte aanbevelen om in plaats van een of andere fantasie avatar een duidelijk herkenbare foto te gebruiken. Dus geen vorm van zelfverheerlijking (wat ik iemand een keer hoorde zeggen) maar een bewuste keuze.

Leuk dat de vereniging i&i dit faciliteerde. Nóg mooier zou het zijn wanneer je ter plekke de mogelijkheid zou krijgen om -eventueel met uitleg en onder begeleiding- de foto te bewerken en te uploaden naar een aantal sites zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en noem ze maar op! Idee voor een volgende conferentie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten