27 maart 2011

Google Forms toetsen automatisch nakijken

Veel mensen kennen de kracht al van Google Forms om snel vragenlijsten en zelfs simpele toetsen te genereren. Nu blijkt dat er een manier is om die ook automatisch te laten nakijken!

Het enige dat je daarvoor moet doen is heel nauwkeurig de duidelijke instructie volgen die staat op www.flubaroo.com. Het werkt uiteraard alleen bij vragen waarop maar één antwoord mogelijk is, zoals ja/nee-, meerkeuze-, kiezen uit een lijst- en kiezen op een schaalvragen. Overigens kun je in het formulier ook open vragen opnemen, maar daar wordt dan niets mee gedaan.

Het werkt als volgt:
Maak een formulier en neem daar naast de vragen in ieder geval een veld in op met naam en e-mail adres. Met dat laatste kun je er namelijk voor zorgen dat de antwoorden automatisch via e-mail naar de inzender gestuurd wordt!
Zorg ervoor dat het werkblad de naam heeft: Student Submissions
Wanneer je klaar bent ga je naar: Invoegen, Script, Onderwijs en dan kies je voor Flubaroo. Klik op: Installeren. Je krijgt een angstig uitziende waarschuwing te zien, maar kunt gerust op: Authorize klikken. Even later zul je een extra tabblad bovenin je werkbalk zien met de naam Flubaroo.


Publiceer je toets als webpagina en vul hem zelf minimaal twee keer in. Dat is nodig om het script te kunnen laten werken. Belangrijk is dat je een keer de juiste antwoorden kiest. Daarna kun je via de Flubaroo knop het script draaien waarbij je moet aangeven welke velden in je formulier gebruikt worden voor identificatie van de invuller, op welke rij het juiste antwoord staat en op welk veld de e-mail adressen staan. Daarna wordt er een tweede werkblad gegenereerd met een overzicht, berekeningen en uitkomsten.

Wanneer de vragenlijst door een aantal mensen is ingevuld kun je via de Flubaroo knop de resultaten bekijken, maar nu ook met één druk op de knop de resultaten naar de invullers versturen! Met name die laatste optie is natuurlijk ook heel mooi. Invullers krijgen de vragen te zien, hun antwoorden en wat de juiste antwoorden zijn.

Het lijkt misschien wat ingewikkeld als je dit zo leest, maar als je de instructie op www.flubaroo.com volgt wijst het zich echt vanzelf en kan het eigenlijk niet fout gaan. Belangrijkste valkuil voor mij was dat ik mijn werkblad niet de naam Student Submissions had gegeven.
Hiernaast dus een kleine toets die ik met het flubaroo script gemaakt heb. Vul hem maar in en na verloop van tijd krijg je het antwoord thuisgestuurd!

Natuurlijk zijn hier allerlei toepassingen voor denkbaar, maar je kunt het uiteraard niet voor toestsen gebruiken die meetellen. Zo heb je er geen enkel controle over dat grapjassen het e-mail adres van een klasgenoot invullen of zo. Heb je alle leerlingen in de klas zitten met hun eigen device, dan zou je een toets ter plekke op deze manier kunnen laten invullen. Waarschijnlijk heb je zelf veel betere ideeën. Probeer ze uit zou ik zeggen!

2 opmerkingen:

  1. Ook weer een prima tip. Ook handig voor het gebruik in een ELO. Dan wederom Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wil je een vb. van een formulier zien en je resultaat opgestuurd krijgen probeer dan deze toets: http://no.nl/toets vr.gr. http://no.nl/ondRSS

    BeantwoordenVerwijderen